Ružić: Sistem tu da štiti i nastavnike i učenike; Unija traži status službenog lica za prosvetare

Branko Ružić je naveo da veruje da nijedna od tih osoba nije poželela da radi u školi, a da nema ljubav prema toj profesiji i samoj deci, saopštilo je ministarstvo prosvete.

 

"Iako deca nisu njihova, decu pokušavaju da, pored prenošenja znanja, i usmere na najbolji mogući put, ukazujući im na značaj međusobnog poštovanja, tolerancije i motivišući ih da iskoriste svoj pun potencijal", ističe Ružić.

Sistem je, napominje, osmišljen i unapređivan godinama unazad kako bi u najboljoj mogućoj meri podržao dečiji razvoj, ali ga i zaštitio ukoliko trpi bilo kakav vid nemara, zlostavljanja, nasilja. Istovremeno, dodaje, sistem mora da štiti i nastavnike i zaposlene u njemu.

"Ta podrška osmišljena je i podržana od svih relevantnih resora Vlade Republike Srbije, ali i međunarodnih organizacija i predstavlja jasan sled koraka i mera koja se tiču kako prevencije, tako i adekvatne reakcije", ukazuje ministar prosvete.

Kada je sistem prosvete u pitanju, dodaje, postoje jasne instrukcije i jasni pravilnici postupanja, kao i jasna moguća podrška svakom licu u školi.

"Verujem da svi zaposleni, koji rade na podršci, daju svoj maksimum da istu i obezbede. U narednom periodu proverićemo svaki od tih mehanizama do detalja kako bismo se uverili da je ta podrška adekvatna, promptna i dovoljno efektna. O uzrocima neprimerenog ponašanja možemo da razgovaramo i diskutujemo. Međutim, smatram da kao druga kuća škola ima i obavezu i mogućnost da se boljom koordinacijom još više udružimo da pomognemo detetu koje trpi ili vrši nasilje. Isto tako, ako je nastavniku ili zaposlenom potrebna naša veća zaštita, podrška, savet, da mi tu priliku ne smemo propustiti", ističe Ružić.

Apelovao je na sve da se zajedno radi na tom važnom cilju.

"Edukacijom i promocijom drugarstva, tolerancije i zajedništva ćemo postići daleko više nego tabloidizacijom nasilja. Adekvatnom primenom propisa i pravovremenom reakcijom, siguran sam, možemo smanjiti nasilje, i uticati na promenu ponašanja. Sistem jeste oivičen pravnim okvirom, ali živi zbog divnih i plemenitih ljudi u njima, od najmlađih do najstarijih", zaključio je Ružić.

Unija: Status službenog lica za prosvetne radnike

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ponovo je apelovala da se prosvetnim radnicima da status službenog lica, zbog sve češćeg nasilja u školama.

U saopštenju, koje je potpisala predsednica USPRS-a Jasna Janković navodi se da se, uprkos svim apelima i analizama da nepoštovanje učitelja u svim nivoima obrazovanja vodi gaženju tradicije, a pre svega porodičnih vrednosti, došlo to toga da se svakodnevno suočavamo sa gnusnim scenama nasilja.

"One nisu samo verbalne, jer smo kao društvo već prihvatili ružne reči i vređanje, kao način komunikacije, sada su pesnice postale jedini jezik", upozorila je Janković, navedeći slučajeve profesorke u Mladenovcu, pre nekoliko godina ili koleginice u Trsteniku ovih dana.

"Deca dobijaju jasnu poruku da im se ništa neće desiti, osim slave na društvenim mrežama, a naši nastavnici se boje za zdravlje i život", dodala je Jankovićeva.

Kaže i da je Unija više puta tražila promene obrazovnih zakona i pravilnika, insistirala da se problemi rešavaju, davala predloge, vodila kampanju Stop nasilju u škoalama, jer, ističe, pogubno ponašanje omladine prema vršnjacima, nastavnicima, kao i nastavnika prema učenicima, vodi u zajedničku propast.

"Insistiramo na statusu službenog lica i hitnoj promeni zakonskih regulativa", navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike