RTS u kampanji „Osloni se na mene“, transplatacija matičnih ćelija put za izlečenje mnogih bolesti

Doktorka Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije ističe da je procedura za prijavljivanje u registar vrlo jednostavna.

"Popuni se upitnik i da se mali uzorak krvi, kao za krvnu sliku. Zatim se podaci, zaštićeni šifrom, ubacuju u bazu i ukoliko se dogodi da ste podudarni sa nekim od bolesnika onda se pozivate u dalju proceduru", objašnjava dr Blagojević.

Sledi detaljan medicinski pregled i može da se bira način na koji će te dati matične ćelije.

"U preko 90 posto slučajeva krv se daje iz vene. To znači da u veni jedne ruke imate uglu, mala količina krvi prolazi kroz jednu mašinu, odvajaju se matične ćelije i ostatak krvi se vrati. Ne postoji mogućnost da se zarazite krvlju prenosivim bolestima, ne postajete anemični, ne urušavate imuni sistem a dobijate mnogo toga", poručuje doktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije .

Potrebno je da budete zdravi, imate između 18 i 45 godina života kada pristupate registru. Ukoliko ste već u registru matične ćelije se mogu dati do navršene 60 godine.

Prema njenim rečima kampanja "Osloni se na mene" već počinje da daje rezultate i rešenje je u tome da se što više priča i otklone predrasude, da procedura nije ni strašna ni mučna već potpuno bezbedna za onoga ko daje matične ćelije.

"Potrebno je da napravimo krug poverenja, da možemo da se oslonimo jedni na druge, da pacijenti mogu da se oslone na to da će biti davalica u registru", istakla je dr Glorija Blagojević.

Dodala je da je Novi Pazar je prvi grad koji su posetili u okviru kampanje a preko 240 mladih ljudi je ušlo u registar i pokazali su da dobro delo ne može nikome da škodi i zahvalila RTS-u na ovakvom vidu podrške.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike