RTS proverava kada će nova kula Kliničkog centra Srbije primiti prve pacijente

Posle višedecencijskog zastoja, od 2018. godine Klinički centar Srbije postao je jedno veliko gradilište. Tu se neprekidno radi. Izgrađena je nova kula, a renoviraće se i stara.

Prof. dr Milika Ašanin, direktor KCS-a kaže da će biti veliki bolnički kapaciteti, biće oko 500 bolesničkih kreveta – 300 u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, i biće jedinstveni uslovi za pacijente.

"Mi ćemo prvi put multidisciplinarno biti pod jednim krovom, to je ono to je falilo KCS-u za sve ove godne, jer smo radili po paviljonskom tipu bolnica. Ovde će biti centralizovana dijagnostika, što se tiče snimanja, imidžinga, što se tiče angiografije, nulklearne medicine, što se tiče pet centra, ogromne biohemijske laboratorije i iznad svega ovde će biti Urgentni centar", naveo je Ašanin.

Šest spratova nove kule pripada Urgentnom centru 

Od 12 spratova nove kule, šest pripada Urgentnom centru. Doc. dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra rekao je da se na "minus jedan nivou" nalazi prijemno trijažna služba, koja je mnogo veća i mnogo bolji koncept.

"Reanimacija, zone narandžaste i žute, gde se zbrinjavaju najhitniji pacijenti od strane lekara urgentne medicine, dve angiosale, dve male hirurške sale, dva skenera, jedan magnet. Mi ćemo imati 31 operacionu salu, koja će omogućiti da sve struke, sve specijalnosti mogu da operišu. Bilo da su hitne ili manje hitne. S druge strane, komoditet pacijenata u svakoj sobi je velika razlika, dvokrevetne sobe sa kupatilom", naveo je Ercegovac.

Na 12. i poslednjem spratu nove kule Kliničkog centra Srbije ima 30 dvokrevetnih soba. Tu će biti Klinika za gastroenterologiju.

Kada će primiti prve pacijente

"Kada pominjemo završetak KCS-a podelili smo ga na dva velika dela. Prvi je stacionar, kula gde se sada nalazimo, koja će biti gotova početkom jula i biće spremna za unos opreme koja je potrebna ovde. Unos prvih pacijenata i useljenje očekujemo u novembru", rekao je Slavoljub Korčakoski, izvršni direktor kompanije "Delta inženjeringa".

Godišnje Klinički centar Srbije zbrine oko milion obolelih. Svaki treći pacijent koji se tu leči je iz unutrašnjosti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар