Rezerve krvi na minimumu, apel da odvojimo malo vremena i pomognemo nekome

Mirjana Knežević sa Instituta za transfuziju krvi Srbije pozvala je davaoce svih krvnih grupa da se priključe akciji dobrovoljnog davanja krvi.

"Iza nas su dva praznika koja su bila veoma blizu, u takvim periodima godine mi se suočavamo sa smanjenim brojem dobrovoljnih davalaca krvi i zbog toga smo uputili poziv svima da tokom praznika se odazovu i dobrovoljno daju krv. Bilo je naravno i ljudi koji su i tada davali krv, ali zaista dosta manje. Zbog toga smo došli u situaciju da su smanjene rezerve određenih krvnih grupa, pre svega su na trenutnom minimumu sve negativne krvne grupe – najviše A i 0 negativna, ali je i nulta pozitivna krvna grupa na minimumu", navodi Kneževićeva.

Objašnjava da je Institutu kako bi podmirio sve potrebe zdravstvenih centara koje snadbeva potrebno od 350 do 400 jedinica krvi dnevno.

"Mi uvek moramo da imamo rezerve za hitne slučajeve, saobraćajne nesreće, porodilje, trudnice, osobe koje boluju od maligniteta i primaju krv kao terapiju i zato je važno da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv", ukazuje gošća Jutarnjeg programa.

Na pitanje ko sve može da da krv, Kneževićeva kaže da su to zdrave osobe od 18 do 65 godina koje se dobro osećaju, da nemaju neke hronična, maligna, teška oboljenja.

"Važno je da je osoba zdrava, da ne pije nikakvu terapiju, da nije u poslednjih šest meseci bilo neke hirurške intervencije, sečenje ili ušivanje kože, da ne boluju od nekih hroničnih ili malignih oboljenja", objašnjava Kneževićeva.

Ukazuje da muškarci mogu češće mogu dati krv na svakih 12 nedelja, a žene na 16 nedelja".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike