RERI: Sud u Zaječaru kaznio „Ziđin“ zbog rada bez svih dozvola

Kako je navedeno, "Ziđin" je zbog tog prestupa kažnjen sa svega 200.000 dinara, a odgovorno lice sa 30.000 dinara.

RERI navodi da je u istom postupku kompanija proglašena odgovornom i zbog toga što je sprovodila aktivnosti bez integrisane dozvole.

Reč je o najvažnijoj dozvoli u oblasti zaštite životne sredine, za šta je "Ziđin" kažnjen sa skromnih 250.000 dinara, dok je odgovorno lice kažnjeno sa 30.000 dinara, navode iz RERI.

"Kompanija ‘Ziđin’ i njeni predstavnici su pred sudom u potpunosti priznali izvršenje dela na koja je RERI ukazao tužilaštvu prijavama iz septembra i novembra 2021. godine, dok je predstavnik kompanije ‘Ziđin’ naveo da su postrojenja puštena u rad bez neophodnih dozvola, jer je tako zahtevano. Dodatno, predstavnici kompanije ‘Ziđin’ izjavili su na sudu da su pri puštanju u rad svih postrojenja bili svesni kršenja zakona", navodi se u saopštenju.

Pored tužilaštva, kako navode, i Ministarstvo zaštite životne sredine je takođe u više navrata od strane RERI-ja bilo obavešteno o navedenim nezakonitostima.

"Kazna od svega 450.000 dinara ne može biti zadovoljavajuća, međutim prema našim saznanjima, ovo je prvi put da je neka kompanija u sudskom postupku kažnjena zbog izgradnje i sprovođenja aktivnosti bez procene uticaja na životnu sredinu. Ovakve postupke ne bi trebalo da pokreću organizacije civilnog društva, već nadležni organi, pre svega inspekcija unutar Ministarstva zaštite životne sredine, koja je i ovog puta propustila da postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima", ističe advokat RERI-ja Ljubica Vukčević.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike