Razlozi zbog kojih majke ostave bebu na ulici su individualni, stručnjak otkriva koji su najčešći

Zašto je majka u Kragujevcu ostavila bebu na ulici, još se ne zna. Beba je zbrinuta i u dobrom je zdravstvenom stanju, a majka je u pritvoru. To, nažalost, nije prvi takav slučaj. Kakva je sudbina ostavljene dece, kakve posledice to ostavlja na njih i kako može da se pomogne porodici da prevaziđe probleme kako bi deca ostala da žive s roditeljima?

Ljubiša Jovanović, zamenik direktora Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj 7, rekao je u Dnevniku RTS-a da su razlozi koje majke imaju da ostave decu na ulici vrlo individualni, a da o slučaju u Kragujevcu nije odgovorno pričati kada ne znate pojedinačne podatke.

Međutim, kako je dodao, iz iskustva se zna da se tu nešto ozbiljno desi.

"Obično nije nešto što je kratkoročno, već je nešto što traje dugo, kao kriza u porodici. Vrlo često se dešava da se radi o oboljenju kod roditelja, najčešće duševnom, da imaju vrlo teške životne uslove, vrlo često se radi o konfliktima unutar porodice koji dugo traju, ili su konflikti relativno kratkog veka, ali su akutni, naročito kod mladih roditelja koji se ne slažu oko toga kako brinuti o deci", objašnjava Jovanović.

Što se tiče slučajeva kada je majka ostavljala decu dva sata po rođenju, Jovanović kaže da se tu nešto dešavalo pre trudnoće i u trudnoći, tako da to obično traje i po godinu dana.

Godišnje 200 dece bude ostavljeno u ustanovi u Zvečanskoj, koja je sinonim za napuštenu decu.

Deca u Zvečankoj često i na inicijativu roditelja

Priče sa kojima su se susreli, navodi Jovanović, vrlo su raznolike.

"Najveći broj dece dolazi iz bioloških porodica i najveći broj dece je smešten kod nas uz saglasnost roditelja, čak vrlo često i na inicijativu roditelja. Neki roditelji prepoznaju da ne mogu da brinu o detetu ili ne mogu privremeno da brinu, i u tim porodicama obično ima prema nekim istraživanjima od tri do 17 faktora ili problema koje oni imaju", ističe Jovanović.

Siromaštvo jedan od mnogih faktora

U srpskom društvu se, ukazuje, neguje ideja da je siromaštvo glavni faktor napuštanja dece.

Međutim, navodi, siromaštvo je prisutno u 80 odsto slučajeva, ali kao jedan od faktora.

"Po našem zakonu, to ne sme da bude glavni faktor koji uslovljava. Mora da se pruži materijalna podrška porodici, koja kod nas objektivno, zbog male socijalne pomoći, nije često nije dovoljna", napominje Jovanović.

Šta radi Porodični saradnik

Prvo, ističe, mora da se pomogne porodici da prevaziđe probleme i tu treba da reaguje Centar za socijalni rad.

"Taj centar nema često dovoljno resursa i mehanizama da bi se dugotrajno intenzivno bavio porodicom, pa je u našoj sredini uz pomoć Unicefa prethodnih godina i naša ustanova pružala jednu uslugu koja se zvala Porodični saradnik. Ta usluga trenutno ne funkcioniše u državnom sistemu, neke organizacije civilnog društva pružaju tu uslugu. Ona se pokazala izuzetno dobro. Na državnom nivou se čeka donošenje zakona, ali je neizvesno kada će se doneti. Ono što je prioritet, jeste da se ta usluga što pre se ustali u sistemu i da je pružaju državne službe", kaže Jovanović.

Porodični saradnik je, objašnjava, angažovan od strane centra za socijalni rad, koji definiše šta treba da uradi porodica da bi popravila situaciju, ako dete na primer ne ide u školu ili su roditelji alkoholičari ili imaju druge vrste problema.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike