Ratno vazduhoplovstvo u 2019: „Migovi“ i novi helikopteri obeležili godinu

Analizi u Komandi vazduhoplovstva prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. A rukovodio je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Istaknuta je nabavka aviona "mig 29" kao i novih helikoptera.

U 2019. godini nabavljena su četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri borbeno-transportna helikoptera Mi-17V5, pet višenamenskih helikoptera H-145M, a u okviru vojno-tehničke pomoći Belorusije preuzeto je vlasništvo nad četiri aviona "mig 29".

Takođe, u prethodnoj godini izvršen je prijem 14 aviona tipa "lasta V54", modernizovano je 10 aviona tipa "orao", a s modernizacijom će se nastaviti i u 2020. godini.

Jedan od značajnijih prošlogodišnjih zadataka čija je realizacija doprinela unapređenju operativnih sposobnosti je i obuka pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO za rad na novim sredstvima, realizovana u zemljama odakle su sredstva nabavljena, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Analiza stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti pokazala je da je Ratno vazduhoplovstvo i PVO u 2019. godini uspešno realizovalo sve zadatke, započelo značajan proces modernizacije i postiglo vidljiva unapređenja.

Današnjem referisanju prisustvovali su članovi Kolegijuma ministra odbrane i proširenog Kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije, komandanti brigada, bataljona i ustanova Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike