Raste broj obolelih od gripa u Čačku, šest pacijenata u teškom stanju

Povećan je priliv pacijenata iu Opštu bolnicu u Čačku, naročito u službu grudnog odeljenja i urgentne službe. Na odeljenju intenzivnog lečenja je šest pacijenata – četiri pacijenata su na mehaničkoj ventilaciji i u veoma teškom su zdravstvenom stanju a dva pacijenta su životno ugrožena i pod neprekidnim su nadzorom.

Portparol Opšte bolnice u Čačku doktorka Biljana Kočović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je zdravstveno stanje pacijenata na intenzivnoj nezi uglavnom nepromenjeno.

"Dvoje pacijenata su u ozbiljnom zdravstvenom stanju, životno su ugroženi i borba za njihov život traje iz minuta u minut. Kada je o ostalim pacijentima reč, možemo da kažemo da je napravljen korak unapred, ka poboljšanju. Međutim, njihovo stanje je i dalje ozbiljno", ističe dr Kočović.

Kod jednog od pacijenata je i laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, a za ostale se još čekaju rezultati.

Sinoć je u čačanski bolnicu primljena starija žena u teškom stnju, takođe sa znacima respiratorne infekcije.

"Borba za njen život je u toku kasnih noćnih sati je, nažalost, izgubljena. Reč je o starijoj pacijentkinji, 86 godina, hroničnom bolesniku, znači već je imala bolesti koje su kompromitovale novonastalu situaciju", objašnjava dr Kočović.

 

Upitana za kliničku obdukciju dvoipogodišnjeg mališana koji je u subotu preminuo u čačanskoj bolnici, dr Kočović je rekla da će o rezultatima biti obaveštene sve nadležne institucije.

U čačanskoj opštoj bolnici posete su zabranjene od juče u podne. U Moravičkom okrugu laboratorijski je potvrđen virus gripa tipa AH1 kod tri pacijenta.

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od posledica virusa gripa u Srbiji do sada je umrlo 18 ljudi, a prijavljeno je oko 85.000 građana sa oboljenjima sličnim gripu. Među obolelima je najviše dece uzrasta do četiri godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike