Put do mora, četiri decenije pre Koridora 11

Preteča svih patrola putnih pravaca je emisija "Zeleni signal", koja je već polovinom osamdesetih upućivala automobiliste kako da najbrže i najbezbednije stignu do mora. Grafike sa kilometražom i informacijama tada su se pravile ručno, pa u film triku ubacivane na filmsku traku i tako motirane.

Ova emisija emitovana je pred početak leta 1976. godine, obuhvata put ka moru, a daje neprocenjive filmske zapise kako je nekada izgledao taj put – od Beograda, preko Titovog Užica do morskih obala.

Ljig je i tada bio jedna od bitnih tačaka na putu.

"Ljig je prva etapa od Beograda, a za one koji putuju iz udaljenijih mesta dobro je da znaju da u ovoj varošici mogu da računaju na solidan servis sposoban za svakakve opravke. Tu je i benzinska pumpa, a za one što se umore otvorena su vrata prostranog motela smeštenog u privlačnom prirodnom ambijentu, uz rečicu, sa velikim prostorom za parkiranje", ovako je novinarka Milena Gavrilović davala korisne informacije o Ljigu.

Tadašnji autori opisali si i Čačak i prolazak kroz taj grad. I tada se žudelo da se saobraćaj izvede van grada na obilazni put.

"Ako ovuda prolazite petkom ne čudite se što je velika gužva. Petak je u Čačku pazarni dan pa je po ionako tesnim ulicama i preko mosta sasvim primerna saobraćajna zavrzlama. Doduše, biće bolje, a kada još se pouzdano ne zna, jer se ovuda gradi kružni put oko Čačka", rečeno je u patroli emisije "Zeleni signal".

Put ka Crnoj Gori opisan je veoma detaljano. Snimak Užica, Zlatibora, Vodica ostaće trajni zapisi o tome kakvu je putnu mrežu u to vreme imala Srbija. Put ka moru takođe je detaljno opisan kroz kanjon Morače i naravno dolazak na Jadransku obalu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike