Pšenicom zasejano 720.000 hektara, kako su novi preparati pomogli ratarima

Ova zima izuzetno je pogodovala razvoju pšeničnih polja. Snega je bilo svega dva puta po nekoliko centimetara, a par hladnih dana došli su u pravom trenutku kako bi ratari mogli da prihrane žitna polja. Od prethodne jeseni pored mineralnih đubriva primenili su i nove preparate.

Dragan Raca iz DOO Raca kaže da imaju za ovu godinu posejano u količini oko 8.000 hektara pšenice, a đubrenje su vršili jedan deo sa mapom, drugi deo sa mešanim đubrivima i jedan deo sa GEO2.

"Sada gledamo pšenica jako dobro izgleda, jako dobro je zasnovala sam sklop biljke i biljke su u dosta dobrom stanju. Znači vidi se da je poboljšanje sa ovim GEO2. On daje neku energiju veću, ne znam šta to radi, ali daje nešto da pšenica izgleda bolje od ostalih. Ova sada kiša od četrdeset litara ovo se nije desilo odavno, za početak marta da padne četrdeset litara kiše to će đubrivo da aktivira u sto posto iznosu", naveo je Dragan Raca.

Kakav vlada interes za primenom novih preparata kod naših ratara?

"GEO2 je u poslednjih godinu dana došao u Srbiju i našao svoje mesto u svim granama ratarstva, povrtarstva i voćarstva. Konkretno kod pšenice radili smo jako puno ogleda i svugde su nam rezultati pokazali da je to aktivator i poboljšivač zemljišta i da on jako deluje kod teških zemljišta kao što je ovo u Banatu. Teško ga je obezbediti, imamo ga za sada dovoljno, ali je potrebno dobro se pripremiti za drugi deo proleća i naravno za jesen, jer je jako velika potražnja iz svih evropskih zemalja. Nadamo se da ćemo ga imati dovoljno", poručuje Borivoje Jakovljević, savetnik "Šmek komerc".

Proizvođačima sada preostaje da prate pšenična polja zbog pojave mogućih bolesti i štetočina, i na vreme pripreme potrebnu zaštitu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike