Prva fotografija „Erbasovog“ helikoptera za Srbiju

Sudeći po fotografiji autora Aleksa Lutca, koji navodi da je helikopter snimljen 27. februara i da je namenjen ratnom vazduhoplovstvu Srbije, prvi srpski H145M još nema montirane krakove glavnog rotora, kapotaže motora, bočna i zadnja vrata, prenosi portal Tango siks.

Fotografija prikazuje helikopter s privremenom nemačkom test registracijom D-HMBE, a pretpostavlja se da nosi serijski broj 20177.

Kako prenosi Tango siks, da je helikopter namenjen ratnom vazduhoplovstvu moglo bi se zaključiti po tome što su na vazduhoplov montirani nosači naoružanja, zatim bacači mamaca (montirani na skijama) i sistem za detekciju lansirane rakete MILDS AN/AAR-60.

Potpredsednik "Erbas grupe" za jugoistočnu Evropu i Izrael Cezar Sančez Lopez, ranije je za srpske medije rekao da se isporuka prva dva od devet naručenih srpskih H145M očekuje do kraja godine.

Lopez je izjavio da će prvi helikopteri biti spremni za tehnički prihvat u Nemačkoj krajem 2018. godine, navodeći da će od prva dva helikoptera jedan biti za Ministarstvo odbrane, odnosno Vojsku Srbije, a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova sa intervalom od mesec dana između obe isporuke.

Takođe, dodao je da je dogovoreno da tehničari započnu program obuke u 2018. godini, pre isporuke prvog helikoptera, da bi se osiguralo, kako kaže, ranije uvođenje novog tipa u upotrebu u Srbiji, te da će obuka pilota biti obavljena na našim helikopterima u Nemačkoj.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike