Provera znanja ruskog jezika, treći put u Beogradu

Da provere svoje znanje ruskog jezika mogli su i đaci, studenti, penzioneri. A tekst je za ovu priliku sastavila književnica Guzelj Jahina.

Elektoinženjer Miodrag Lukić kaže da već treću godinu radi diktat jer voli ruski jezik.

"To me ispunjava i to mi je hobi. Uglavnom čitam i slušam, a priliku da pišem gotovo i da nemam", rekao je Lukić.

"Ovo mi je prvi put, mislim da je ovo odlična vežba kako priprema za ispit tako i da znamo kako stojimo sa poznavanjem ruskog jezika", rekla je Marijana Leštarić, student Filološkog fakulteta.

Lidija Čikarić, student Matematičkog fakulteta kaže da studira matematiku, a da je ruski učila četiri godine u srednjoj školi.

"Ovde sam prvi put i htela sam da proverim kako stojim sa znanjem ruskog jezika", kaže Čikarić.

Ideja o totalnom diktatu, koji se održava jednom godišnje, potekla je od studenata iz Novosibirskog. U Beogradu se održava treći put.

"Poznavanje jezika i kulture je nemerljivo opšte i lično dobro", smatra prof. Ljiljana Bajić, prodekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

"Srpski takmičari su dobro pripremljeni i naši rezulteti su iznad svetskog proseka. To je neka srpska duša, da imate razumevanje za rusko jezik. I grešaka je veoma malo", rekao je Vasilij Vladimirovič Galatkinov, zamenik direktora Ruskog doma u Beogradu.

Takmičenje je ujedno i najava 16. međunarodnog kongresa slavista. Kao priznanje našoj slavistici, u avgustu se održava na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike