Protest ispred Studentske poliklinike uprkos najavama Brnabićeve i Lončara

Predsednik Društva za održivu budućnost "Koraci" Marko Oljača rekao je da "usmena obećanja", poput onih koja su izneli ministar zdravlja i premijerka, "ne dolaze u obzir" i da će protesti trajati dok se ne donese odluka koja je zakonski utemeljena.

Doktorka Mila Paunić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Studentske poliklinike u Beogradu istakla je da je studentsko zdravlje – blago koje se mora čuvati.

"Verujem da je ovo bila greška, koja će se ispraviti. Bilo je propusta u radu ustanove, ali ovo je samo stimulans da popravimo svoj rad", rekla je Paunićeva, koja je ranije rekla za RTS da su svi bili šokirani i zatečeni vešću da će možda biti ugašene studentske poliklinike.

Inače, studenti iz inicijative "Kreni promeni" su danas, želeći da predaju peticiju protiv gašenja klinika Ministarstvu zdravlja, porazgovarali sa ministrom Zlatiborom Lončarom, koji ih je obavestio da poliklinike neće biti zatvarane, odnosno neće biti spajane sa domovima zdravlja.

Na tvrdnje studenata da imaju lošu komunikaciju sa vladom i resornim ministarstvom, da su prošle godine "terani iz domova" zbog korone, te da je njihov položaj loš, a da ih 50.000 godišnje napusti zemlju, jer "ko ne izabere člansku kartu, dobije putnu", Lončar je rekao da je to politički govor i da niko ne proteruje studente.

I premijerka Ana Brnabić poručila je jutros da studentske poliklinike neće biti ukinute, jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata.

Okupljeni ispred klinike kažu i da je reč o spontanom skupu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар