Protest i peticija u Gračanici povodom odluke o razmeni zemljišta

Prošlonodeljenom odlukom skupštine ponuđena je razmena opštinskih 17 hektara za privatni put od 18 ari u Čaglavici, vlasnika Redže Šošija.

Nakon reakcije javnosti i medija, predsednica opštine u Gračanici Ljiljana Šubarić navela je da se radi o tri hektara kamenjara na parceli od 17 hektara zemlje, te da će o razmeni  tek odlučivati nadležna ministarstva.

Pokretanjem peticije nezadovoljni građani, među kojima je i bivši predsednik opštine Gračanica Branimir Stojanović, zahtevaju "poništenje štetne odluke o poklanjanju opštinskog zemljišta".

"Doneta je odluka o ponudi razmena 17 hektara opštinske parcele za 18 ari puta u Čaglavici, privatnog naselja, sagrađenog pre 10-ak godina, koje je sagradio Albanac, koji je prodavao kuće.

I time stvarao profit, a sada bi neko da mu napravi ekstra profit, time što će mu pokloniti jedan deo ili kompletnu parcelu. O tome još me znamo do kraja, ali vrlo je verovatno da će se desiti da svih 17 hektara bude razmenjeno za 18 ari što je nenormalan odnos", rekao je Stojanović medijima tokom protesta i početka potpisivanja peticije.

Namera potpisivanja peticije, objasnio je Stojanović, je da se spreči "opasan presedan, jer se time uspostavlja novo pravilo, da mnogi koji su sagradili naselja poslednjih deceniju i po na ovom prostoru, moći će da potražuju isto".

"Onaj koji je donosio ovu odluku nije se vodio javnim interesom I interesom građana ove opštine, vodio se ličnim interesom", naveo je Stojanović.

Dodao je da je namera potpisivanja peticije sakupljanje što više potpisa, I obaveštavanje vrha države u Beogradu, međunarodne zajednice i svih relenvantnih faktora, sa zahtevom da intervenišu.

"Verujemo da postoje ozbiljne sumnje da se ovde radi i o korupciji, jer ne postoji javni interes koji bi mogao da obrazloži ovu odluku, osim nekog ličnog, koruptivnog interesa", tvrdi Stojanović.

Predstavnici lokalne samouprave u Gračanici danas se nisu obraćali medijima povodom pokretanja peticije I prostesta grupe građana, iako su novinari od njih to tražili.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike