Proslava Kurban Bajrama u najužem krugu porodice

Kurban se pažljivo bira. Ne sme da ima nedostataka. A šestogodišnji Eldar Meljanivić o njima zna sve – da mora biti lep, mlad, debeo i sa lepim rogovima.

"Imajući u vidu da je Kurban nešto što čovek čini sa ciljem i namerom da se približi svojem gospodaru logično je zaključiti da osobine tog Kurbana moraju biti najljepše i shodno svom imanu odnosno uverenju ono što je najljepše", kaže Rešad Plojović, potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji.

Mnogi običaji izostali su zbog uvedenih mera. Nije bilo vernika na jutarnjim molitvama kojima se obeležava početak Kurban bajrama. Preporuka verskih i gradskih lidera i medicinara je da se praznik provede u najužem krugu porodice nasuprot uobičajnoj poseti komšijama rođacima i prijateljima.

"U ovom vremenu kada se suočavamo sa našim iskušenjima, kada Bajram dočekujemo sa zatvorenim džamijama za džematsko obavljanje ramaza u njima potrebni su nam strpljenje, iskrena vjera", navodi Muftija Mevlud Dudić, predsednik Mešihata IZ u Srbiji.

Svečana Bajramska molitva služena je jedino u Bajrakli džamiji a prisustvovali su joj samo muftija i imami Islamske zajednice Srbije. Preporuka Rijaseta je da se molitva obavlja samo u onim džamijama u Srbiji gde je moguće ograničiti tako da jedna osoba boravi na četiri kvadratna metra.

"Pomozi nam Arabi da nam srca kucaju u bratskoj slozi, da nam ruke časno rade i grade, da nam oči otvoreno i pošteno gledaju, da nam duše zla nikome ne snuju. Jarabi, pomozi svim ljudima koji pomažu ljudima", poručio je Sead Nasufović, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije.

Obeležavanje Kurban Bajrama traje tri dana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike