Probijen tunel „Beli potok“, korak bliže završetku obilaznice oko Beograda

Ministar Goran Vesić, koji je prisustvovao probijanju tunela, istakao je da je upravo tunel "Beli potok" najzahtevniji i najvažniji objekat na sektoru 6 obilaznice oko Beograda.

"Danas su vredni radnici koji rade na sektoru 6 obilaznice oko Beograda probili prvu tunelsku cev u tunelu ‘Beli Potok’, koji je dug 360 metara. Druga tunelska cev biće probijena sledeće nedelje", rekao je Vesić.

On je precizirao da je u tunel ugrađeno 10 tona armature, kao i 10.000 metra kubnih betona, a iskop je urađen na oko 100.000 metara kubnih u samim tunelsku cevima.

Sektor 6, od Straževice do petlje Bubanj potok, dugačak je 9,6 kilometara, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na tom sektoru urađena su ukupno četiri nadvožnjaka, dužine 870 metara, dva mosta dužine 913 metara, tunel "Beli potok", a radi se petlja "Avala" i petlja – čvor "Bubanj potok", sa izlazom prema Beogradu.

"Kada završimo ovaj sektor, biće završena kompletna obilaznica oko Beograda, duga više od 47,7 kilometara, do Bubanj potoka i tada će se steći uslovi da se potpuno izmesti tranzitni saobraćaj iz centra Beograda, odnosno sa Gazele", istakao je Vesić.

Kako bi obilaznica u potpunosti bila završena, neophodno je i na tome se radi, da se ugovori poslednja deonica obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, sa drumko-železničkim mostom kod Vinče.

"Kada ugovorimo taj poslednji 31 kilometar i završimo sve, Beograd će, konačno, posle više od 30 godina, dobiti svoju obilaznicu, koja je počela da se gradi 90-ih godina", naznačio je ministar.

Radove na izgradnji obilaznice, na sektoru B, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, koji obuhvataju deonice 4 – od Ostružničkog mosta do petlje Orlovača, 5 – od od petlje Orlovača do tunela Straževica i 6 – od Straževice do Bubanj potoka, izvodi kineska "Power China", a glavni podizvođač je azerbejdžanska kompanija "Azvirt".

Tunel "Beli potok" radi se u otvorenom iskopu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike