Privrednik kroz tri veka – obeležen jubilej fondacije

Tada trgovac, današnjim rečnikom privrednik Vladimir Matijević, fondaciju je osnovao krajem 19. veka. "Privrednik" je okupljao darovitu i siromašnu decu iz svih krajeva gde je živeo srpski narod, upućujući ih na školovanje i razne zanate.

Od osnivanja do 1947. kada je bio zabranjen od komunističke vlasti, "Privrednik" je iškolovao više od 40.000 dece. Patrijarh Porfirije, fondaciji se pridružio pre 21 godinu kao monah u Kovilju.

"Gledajući u prošlost ‘Privrednika’, mi se zapravo utvrđujemo u svojim korenima. Iz tih korena crpimo jednu trajnu istinu, a to je da smo duhovno jedno i duhovno jedinstveni bez obzira gde se nalazimo", poručio je patrijarh srpski Porfirije, predsednik fondacije "Privrednik".

"Privrednik" je ponovo osnovan 1993. godine u Novom Sadu, zahvaljujući inicijativi više institucija, među kojima je i Matica Srpska. Podršku je za dve decenije dobilo više od 2.500 talentovane dece.

"U situaciji kada imamo državu, koja u mnogim domenima naša ne može da pomogne svom narodu, to moramo da učinimo sami. Uz pomoć države, to je najbolja moguća formula da pomognemo našem svetu i u rasejanju i tamo gde su na svojim vekovnim ognjištima, ali gde žive u nepovoljnom političkom ambijentu", navodi predsednik Matice srpske, prof. dr Dragan Stanić.

"Privrednik" je kroz istoriju imao veliki broj filantropa, koji su nesebično pomagali. Na spisku su i Mihajlo Pupin, Jovan Cvijić, Nikola Tesla.

Rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladan Đokić ispričao je šta je pre 130 godina Nikola Tesla u govoru sa istog mesta poručio beogradskim profesorima i studentima.

"Dešava se da čovek udaljen od svoje otadžbine, zanet poslom kakvim se ja zanimam, kad kad smetne s uma svoje ime narodnost i otadžbinu, ali toga kod mene nikad nije bilo i nadam se da neće i ne može ikada biti", naveo je Đokić.

U Kolarčevoj zadužbini, istim povodom, sinoć je priređena svečana akademija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike