Pristojan krov nad glavom pre zime – imperativ za malu Nađu

Više koliba nego kuća, van grada, među voćnjacima i njivama, bez kupatila, sa najlonima tamo gde bi trebalo da bude zid, pa vlaga, a na stolu samo osnovne namirnice – svakodnevica je male Nađe. Uz to astma, i baka i deka kao jedino društvo. Ipak, Nađa je srećno dete.

"Idem u školu, učim. Doručkovala sam mast i hleb, juče isto mast i hleb. Volim to da jedem. Ne nedostaje mi ništa, sve imam", kaže Nađa. 

Nemaštinu i odsustvo roditelja koji su je odavno napustili nastoje da ublaže sedamdesetogodišnja baka i deka koji se bliži osamdesetoj.

"Ja i suprug jedemo dva obroka, ono drugo sve ostavljamo njoj. Oblačila sam je na buvljaku sa 30,50 dinara za patike, bluzice, sveske, blokove, sve što njoj treba. Kuća se srušila, stvari istrulele od vlage", kaže Slavica Mladenović.

"Sve se može žrtvovati u interesu ovog malog koji nam produžava vek, ja to znam. Najveći lek mojoj duši je ona",ističe Svetomir Mladenović.

Kako bi odvela Nađu u školu baka sa štapom prelazi po pet kilometara kroz njive i preko auto-puta i čeka da završi nastavu da bi je vratila kući. Upravo blatnjave gumene čizmice i hleb i mast za užinu bili su alarm za vaspitačicu.

"Dala sam joj čokoladno mleko i iz kuhinje su joj dali džem, ona se zadavila jer je prvi put videla čokoladno mleko i tu količinu hrane. Obavestila sam roditelje, direktora, koleginice, i uključili su se", navodi vaspitačica MIlica Marinković.

Skromni, kako vaspitavaju i unuku, baka i deka nisu tražili pomoć, pa se o uslovima u kojima žive sazanalo tek kada je Nađa krenula u predškolsko.

"Sada je uspostavljen kontak sa bakom. Izražena je potreba za interventnom pomoći koja će obezbediti sredstva za adapaciju kuće", navela je Lidija Stanković iz Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu.

Iako je odziv akciji koju je škola pokrenula iznad očekivanja, jer su već stigli paketi hrane i odeće, novac, obezbeđena užina, a javilo se i taksi udruženje koje će je voziti do škole, akcija će, kažu, trajati dok se Nađi ne obezbede svi uslovi koje imaju njeni vršnjaci, pre svega pristojan krov nad glavom, i nadaju se da će ga dobiti pre zime.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike