Prikaz protivoklopnog sistema „kornet“, probija čelik debljine do 1,3 metra

Predstavnici srpske armije predstavili su predsedniku najsavremeniji protivoklopni sistem "kornet", ističući da služi za uništenje protivoklopnih ciljeva, savremenih tenkova i da niko u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo.

Ukazali su da "kornet" ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema "fagot", budući da ima veći domet, od osam kilometara, za razliku od "fagota" čiji je domet 2,5 kilometara.

"Kornet" probila oklop debljine od 1.100 do 1.300 milimetara, bolji je od američkog "džavelina", lako je prenosiv, u kamionu, kao i helikopteru.

"Kornetom je povećana borbena moć jedinica", preneli su predstavnici vojske predsedniku Republike.

Nakon prezentacije moći "korneta", usledio je prikaz sposobnosti 72. brigade za specijalne operacije.

Tokom prikaza biće predstavljena obučenost dela jedinice 72. Brigade za specijalne operacije u izvođenju protivterorističkih dejstava uz koriščenje novoprimljenih borbenih sredstava i u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Takođe, biće prikazan rad izviđačkih i protivterorističkih jedinica iz 72. brigade za specijalne operacije.

Koristiće se borbena vozila miloš i Hamer, helikopter X-145 M, sistem bespilotnih letelica, daljinski kontrolisana besposadna platforma "miloš N" i protivoklopni sistem "kornet 3M", kod kojeg je domet protivoklopne rakete 150 do 8.000 metara, a temperaturni opseg sistema je od – 20 stepeni do + 60 Celzijusovih stepeni.

Protoivoklopni raketni sistem "kornet 3M" namenjen je za uništenje oklopljenih ciljeva, ciljeva zaštićenih eksplozivnim reaktivnim oklopom, utvrđenih fortifikacijskih objekata tokom dana i noći.

Komplet protivoklopnog raketnog sistema čini lansirani uređaj sa postoljem, uređaj za nišanjenje, protivoklopna vođena raketa i alat i pribor.

Nakon prikaza sposobnosti, Vučić će obići šatore u kojima je izložena oprema Vojske Srbije i to ronilačka, protivoklopna, pešadijsko naoružanje, oprema za penjanje.

Vučića su u kasarni dočekali ministar odbrane Nebojša Stefanović i naćelnik Generalštaba Milan Mojsilović, a raport mu je predao komandir počasne čete Garde Vojske Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике