Priča iz Sigurne kuće: Kako je otac odveo decu u Hrvatsku bez dokumenata

Čekajući odluku suda o starateljstvu, štićenica Sigurne kuće Ana Landeka dočekala je, kako kaže, da joj bivši suprug kao u filmskoj otmici odvede decu iz Beograda. Već tri dana ne zna ni gde su ni kako su, ali zna da ih je otac u nedelju noću odveo iz Srbije u Hrvatsku.

"U 20.20 me zvao tata, pošto mi po pravilu moramo do 21.00 sati biti u kući, kaže evo nas pakujemo se u kola i krećemo za minut, vidimo se uskoro. U 20.28 tata zove i urla ‘zovi policiju,  oteo nam je decu iz auta na putu smo, jurimo ga kolima, zovi beli ‘fijat, beogradske registracije’ i tog trenutka smo odmah zvali policiju", priča štićenica Sigurne kuće i majka dvoje dece Ana Landeka.

Danas je, kako smo saznali, sud Ani dodelio starateljstvo nad decom. Kasno, poručuje koordinatorka Sigurne kuće i pita kako su deca, sa dvojnim državljanstvom Hrvatske i Srbije, prešla granicu bez putnih isprava koje su kod majke. I ona je tražila od policije da Domagoju Landeki ne dozvoli prelazak granice.

"Kad je rečeno da se zatvore, bilo je devet sati uveče, a kad je prešao granicu bilo je jedan sat noću. Prema priči koju ja znam, granica je bila otvorena, rampa je bila podignuta, njega na našoj granici niko ništa nije pitao i prošao je granicu, na hrvatskoj granici su mu navodno nešto pogledali dokumenta, ali se postavlja pitanje kako je hrvatska granica mogla da pusti nekoga ko nije imao pečat sa naše granice", navodi Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu.

Povodom navoda majke kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova koje nam nije odgovorilo na upit. Sa druge strane, hrvatska policija tvrdi da nije bilo zakonskih prepreka da otac sa dvoje dece nad kojima, kako tvrde, ima starateljstvo, pređe granicu i nastavi putovanje.

"Hrvatska policija je nad hrvatskim državljaninom i njegovo dvoje dece, takođe državljanima Hrvatske, sprovela graničnu kontrolu na prelazu Tovarnik 6. juna u noćnim satima. Tokom granične kontrole i proverama putem međunarodne policijske saradnje utvrđene su sve relevantne činjenice, te nije bilo zakonskih prepreka da otac, sa decom, nad kojima ima starateljstvo, nastavi putovanje", ističe MUP Republike Hrvatske.

Da li je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad, pitali smo Ministarstvo za socijalna pitanja, ali nas je uputilo dalje na ministarstva pravde, unutrašnjih poslova, za brigu o deci…

Zbog brojnih propusta sličan slučaj dogodio se i pre tri godine. Posle višegodišnje borbe i angažovanja Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Slavici Burmazović vraćeno je troje dece koje je njen bivši suprug odveo u Tursku bez njene dozvole.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike