Prevrtljivo jesenje vreme – saveti Gorske službe o hajkingu i planinarenju

Aleksa Dragojlović kaže da ima sve više magle na planinama koja se vrlo brzo spušta, da vremenske prilike sada mogu da se menjaju iz časa u čas, pa je veoma bitno da detaljno pogledamo prognozu i raspitamo se pre nego što krenemo u planinu.

"Može biti i klizavo, pa treba ići u adekvatnoj obući, u nekim dibokim čizmama, da se ne kreće kao leti i da se ponese dovoljno odeće. Telo se brže hladi i moramo da se pripremimo na odlazak u planinu, jer je jesen i dolazi zima", navodi Dragojlović.

Ističe da bi pre svega trebalo poneti izotermalni prekrivač koji zadržava toplotu.

"To je po meni najosnovnije što planinar treba da ponese. Treba poneti dosta hrane, vode, presvlaku, sve zavisi od toga na koliko sati ili dana se ide. Treba ići u grupi, ne sam, kao što pravila nalažu, a mi smo tu za vas 24 sata dnevno", kaže Dragojlović.

GSS, dodaje, svaki vikend organizuju vežbališta i akcije.

Prema njegovim rečima, via ferata je gvozdeni put kojim se kreću planinari.

"To je jedan od veoma opasnih i zahtevnih delova grane i sporta. Taj put ima čelične sajle, mostove. Sa jedne strane je mnogo lepa, ali i mnogo opasna. Nije za početnike i mora da se ima predznanje", ispričao je Dragojlović.

Gorska služba spasavanja se nalazi na svim planinama. 

"Bićemo tu na Zlatiboru, Divčibarama, Kopaoniku i Staroj planini non-stop. A u okviru opštih planinskih uslova podeljeni smo po stanicama i izlazimo na intervenciju po pozivu", napominje Dragojlović.

Na Fruškoj gori su tokom prošle nedelje imali intervenciju, gde je jedna osoba preminula.

Kaže da mora da za planinarenje bude dobra i psihička i fizička priprema.

"Moramo dobro da isplaniramo, da se pogleda prognoza, putevi kojima ćemo ići. Ima dosta aplikacija koje mogu ljudima da pokažu kakvi su to putevi. Ako ide manja grupa, obavezno se mora nekome javiti, da u slučaju da ne dođete nazad, da se pokrene akcija spasavanja. Trebalo bi obaviti i pregled kod lekara, i zbog sebe i zbog planinarenja", zaključuje Dragojlović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар