Preminuo baletski umetnik Borivoje Mladenović

Borivoje Mladenović je rođen 1936. godine u Gruži kod Kragujevca, odrastao je u Beogradu gde je osnove baletskog obrazovanja stekao u Srednjoj baletskoj školi "Lujo Davičo" – klasa Sima Laketić i Nina Kirsanova, Smilja Torbica, Sonja Lankau.

Postao je član Baletskog ansambla Makedonskog narodnog teatra u Skoplju 1954. do 1956. godine, a potom i član Baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu. 

Dve godine, bio je član Baletskog ansambla u Dizeldorfu gde se usavršavao kod čuvenog pedagoga Viktora Gzovskog

Po povratku u Narodno pozorište u Beogradu, postao je solista i ubrzo nosilac glavnih uloga u skoro svim baletskim predstavama koje su bile na repertoaru.

Za to vreme partnerke su mi bile: Rut Parnel, Jovanka Bjegojević, Višnja Đorđević, Dušica Tomić, Lidija Pilipenko, Duška Sifnios, Ivanka Lukateli, Milica Bijelić. U isto vreme bio je stalni gost Baleta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Partnerke su mu bile novosadske prvakinje: Erika Marijaš i Biljana Maksić.

Njegova igra se odlikovala, staloženošću, muževnošću i skladnim igračkim linijama u klasičnim baletima, ali i predstavama modernijeg stila kao i u nacionalnom repertoaru. 

U bogatoj igračkoj karijeri, Borivoje Mladenović je ostvario niz veoma zapaženih uloga i u operama "Faust", "Karmen", "Zaljubljen u tri narandže" (posebno u Knezu Igoru). U punoj umetničkoj zrelosti kreirao je više veoma upečatljivih karakternih baletskih likova, ispoljavajući izgrađeni smisao za dramsko oblikovanje plesnih uloga.

Poznat je kao veoma požrtvovan i pouzdan partner.

Igračku karijeru je završio 1985, ali je nastavio da nastupa u dramskim predstavama. Bio je Majordamus, Markiz i Učitelj igranja u Konaku (režija Mira Trailović), Fuše u predstavi Napoleon (režija Nađa Janjetović).

Značajne uloge: Oficir (Kraljica ostrva), Mandarin Čudesni mandarin, Romeo, Tibaldo (Romeo i Julija), Princ Dezire i Plava ptica (Uspavana lepotica) Princ Albert Žizela, Palemon princ (Ondina ), Princ (Labudovo jezero) Čovek (Šesta simfonija), Tankred (Dvoboj Tankreda i Klorinde) Golem (Golem), Marko (Ohridska legenda), Stihovi-oblici Verlen Faust (Abraksas), Osvajač (Darinkin dar), Grof Vronski (Ana Karenjina), Kralj miševa Krcko Oraščić, Svekar (Katarina Izmailova).

Zatim, uloge u baletima: Siledžija (Susret u Luisvilu), Dvojnik (Čovek pred ogledalom), Lojko Zobar (Makar Čudra – ciganska poema) Princ (Sebastijan), Gradonačelnik (Kopelija), Glavni Tatarin (Polovecke igre) Upravnik ludnice (Per Gint)…

Za ulogu Golema u baletu Golem Dimitrija Parlića, dobio je Nagradu Narodnog pozorišta, a 28. oktobra 2002. i Nagradu za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Nacionalnu penziju, kao umetnik koji je značajno doprineo našoj kulturno-umetničkoj sceni, dobio je 2008.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike