Premijerno predstavljena Himna srpskoj zastavi

U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Učiteljskom fakultetu prištinskog Univerziteta ekranizovali su pesmu Laze Kostića – Himna srpskoj zastavi.

Spot su osmislili i inicirali Biljana Pavlović i Boško Milovanović, profesori Učiteljskog fakulteta sa sedištem u Leposaviću.

"Sa Kosova danas poleće pesma o srpskoj trobojci, a krila su joj Morava i Drina, krila su joj i naši studenti i profesori sa pedagoških i učiteljskih fakulteta iz Srbije i Republike Srpske, krila su joj naša velika ljubav prema svojoj zemlji narodu i zastavi", rekla je za RTS profesorka Biljana Pavlović, koja je i kompozitor.

Okupili su se, kaže, pod srpskom trobojkom i na tekst čuvenog pesnika Laze Kostića nastala je ova pesma.

"Želeli smo na taj način da vaspitavamao mlade generacije – u duhu nacionalnih vrednosti, u duhu patriotizma i prema nacionalnim simbolima", rekla je Pavlovićeva.

Profesor Boško Milovanović rekao je da je pesma "revitalizacija srpskog nacionalnog bića kroz iskazivanje srpske zastave".

"Imamo s jedne strane prostor, narod i zakon nad prostorom, to je status države, ali ono što ukazuju himna zastava i grb, to je obeležje jednog naroda", kaže Milovanović.

"Univerzitetski profesori su se udružili i dali najsnažniji umetnički dojam ove pesme koja objedinjuje svakog čoveka pojedinačno u našoj lepoj zemlji, a polazimo sa Kosova i Metohije", rekao je Milovanović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike