Premijerka sa kandidatima programa „Barvalipe“: Važan korak ka emancipaciji i integraciji Roma

Program "Barvalipe", koji će danas biti otvoren u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, pohađa prva grupa od 22 kandidata pripadnika romske populacije iz cele zemlje koji imaju stečeno visoko obrazovanje i koji nisu zaposleni u javnoj upravi, a kako bi unapredili profesionalne kompetencije za rad u organima uprave.

"Zajednički cilj jeste da ovaj program bude tranzicija ka zapošljavanju pripadnika romske populacije u javnoj upravi", rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i naglasila da "to predstavlja još jedan važan korak ka emancipaciji i integraciji Roma i građenju inkluzivnog društva".

Obuku za pripadnike romske populacije zajedno sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu razvili su Građanski pokret "Opre Roma Srbija" i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo.

Cilj programa je zapošljavanje Roma i veće učešće Roma u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske veštine, i trajaće do 21. avgusta.

Ana Brnabić je rekla da je Nacionalna akademija za javnu upravu jako važna za profesionalno usavršavanje svih zaposlenih u javnoj upravi, i posebno je istakla obuke koje se odnose na mlade i pripadnike romske populacije, kao i obuke koje su namenjene zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар