Prekogranična saradnja pčelara

Surdulica je deo prekograničnog regiona Pčinja-Krajište. Pčelinjak Ivice Kostića u Alakincu, posećuju pčelari iz Ćustendila, Krive Palanke,Starog Nagoričana, Rankovca. Na više lokacija ima košnice, ukupno 250 pčelinjih društava, najviše na Vlasinskoj visoravni.

"Mi naš med predstavljamo kao jedinstven med na tržištu jer je jedinstveno bilje na Vlasini, tog bilja nema u drugom podneblju", objašnjava Ivica Kostić.

A med predstavljaju na sajmovima, studijskim putovanjima gde razmenjuju iskustva i razgovaraju o problemima u pčelarstvu. To je jedan od ciljevaprekogranične saradnje, preko Stalne radne grupe za regionalni i ruralnirazvoj, koja finansira projekte do dve hiljade evra.

"Jednom, dvaput sedmično se čujemo, ukazujemo jedni drugima na probleme, na inovacije, kako je u tom regionu, kako je kod nas. Zajednički problem je klimatska promena, nedostatak paše", kaže Ivica.

Iz fonda za prekograničnu saradnju, planiraju da ulože u izgradnju objekta u zaštićenom području Vlasine, za prihvat, vrcanje i pakovanje meda.

To je privredni, ali i turistički potencijal Pčinjskog okruga.

"Infrastrukturni projekti, kao i obnova Surduličkog kulturnog centra, ne samo za građane, i za turiste je značajno. Pošto je to potencijal, i ta osa je bila na bazi turizma prekogranične saradnje, a jačaju ne samo ekonomski, ekološki, sve aspekte društva", ističe Suzana Stanković Aleksić, menadžer projekta u Opštini Surdulica.

Više ustanova iz Surdulice učestvovalo je prethodnih 10 godina u projektima prekogranične saradnje.

Sa opštinama iz susedne Bugarske realizuju infrastrukturne i projekte iz kulture. Jedan od tih projekata je uređenje gradskog parka koje će trajati i narednih pet godina.

Park je parterno uređen, ima solarne panele, led rasvetu, a mobilijar za decu je u obliku insekata.

Pre nekoliko godina iz IPA fondova izgrađen je i zadružni dom u Alakincu kod Surdulice.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike