Preko mobilnog telefona do boljeg mentalnog zdravlja

Direktorka klinike dr Ivana Stašević Karličić kaže da im je želja da se dopre do što većeg broja stanovnika, kako bi se što više smanjio broj osoba s mentalnim poteškoćama, kao i da bi oni koji žive s mentalnim poteškoćama imali bolji kvalitet života.

"Samim tim podići ćemo javno zdravlje, kao najveći nacionalni resurs, na još viši nivo", istakla je Ivana Stašević Karličić u razgovoru za jutarnji program Radio Beograda 1.

Značaj ranog otkrivanja i lečenja poremećaja

Ona navodi da su se odlučili za aplikaciju za mobilne telefone zato što je prijemčiva za ogroman deo populacije, a naročito za mlade koji su u najvećem riziku za oboljevanje.

"Međutim, oni su u pravom uzrastu za rano otkrivanje i pravovremeno lečenje, što doprinosi boljoj prognozi i boljem kvalitetu života, pa na kraju krajeva, i štednji resursa koji se tiču zdravstvenog sistema jer zaista je najbolje sprečiti. Prevencija je uvek jeftinija nego samo lečenje", kaže direktorka klinike "Dr Laza Lazarević".

Predrasude su i dalje bolna tačka

Aplikacija "Uvek uz tebe" sadrži niz edukativnih materijala o anksioznosti, depresije, stresa, ali i demenciji. Ivana Stašević Karličić kaže da su to problemi koji su kroz dugogodišnji rad markirani kao najčešći u opštoj populaciji i koji najviše zanimaju ljude.

Takođe, na ovoj aplikaciji mogu se naći odgovori na brojna pitanja u vezi s mentalnim zdravljem koja ne možemo baš svakome da postavimo iz straha od osude. Naša sagovornica podseća da o mentalnom zdravlju još uvek postoje brojne predrasude.

"To je predubeđenje da smo slabiji i manje kompetentni, ako imamo neke mentalne smetnje, a to uopšte nije tako. Zato naša aplikacija pruža mogućnost da budete anonimni", ističe direktorka klinike "Dr Laza Lazarević".

Dobar san je osnova dobrog zdravlja uopšte

Povodom aktuelnih vrućina zbog kojih svi slabije spavamo, zanimalo nas je koliko je dobar san važan za mentalno zdravlje. Dobili smo odgovor da je dobar san najbolji lek za zdravlje uopšte.

"Nesanica je nespecifičan simptom koji preti maltene sve mentalne smetnje i poremećaje. Takođe, može biti znak i nekih telesnih oboljenja. Zbog toga je nesanica koja traje duže od nedelju dana i koja onemogućava uobičajeno funkcionisanje tokom dana – razlog da se građani jave makar svom izabranom lekaru", ističe dr Ivana Stašević Karličić u razgovoru za Radio Beograd 1.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike