Predstavnici Advokatske komore Srbije razgovarali sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda

Predstavnici Advokatske komore Srbije izneli su protivljenje advokature ovim pravnim stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra i istovremeno su izneli argumentaciju u vezi s neprihvatljivošću takvih pravnih stavova, saopšteno je iz AKS.

Sastanak će biti nastavljen sutra, a nakon toga komora će obavestiti svoje članove o ishodu razgovora.

Advokatska komora Srbije pozvala je advokate da pruže podršku organima AKS i da se obaveštavaju o njenim stavovima putem sajta.

Juče su ispred Vrhovnog kasacionog suda protestovali advokati i građani nezadovoljni pravnim stavom tog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke naplaćuju troškove obrade kreditai naplate premije osiguranja. Oni su predali svoje zahteve.

Vrhovni kasacioni sud saopštio je da je u javnosti pogrešno interpretirana dopuna stava sednice Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, ističući da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine.

Taj stav je dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima kao i potrebe ujednačavanja sudske prakse, navodi se u saopštenju Opšte sednice VKS, koju čine sve sudije tog suda.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар