Predstavljene elektronske aplikacije za vođenje matičnih knjiga

Zamenik gradonačelnika je prvi, u vrlo kratkom roku, izvadio izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, i poručio da su danas predstavljene elektronske aplikacije još jedan način da se pokaže kako uprava postoji zbog građana, a ne da građani postoje zbog uprave, kako je decenijama bio slučaj.

Vesić je kazao da je politika koju vodi gradska vlast politika koja je usmerena prema građanima, kao i da je sve što rade usmereno ka tome da građanima bude lakše da ostvare svoja prava.

Kako kaže, danas predstavljene aplikacije su jedna od najvažnijih stvari koju su uradili, jer se svaki građanin suočio sa tim da su mu potrebna uverenja o državljanstvu ili izvodi, a sada je omogućeno da do tih dokumenata dođu lako, efikasno i brzo i da ne moraju da čekaju.

Grad Beograd je omogućio da se iz lokalnog sistema oko četiri miliona podataka prebaci u centralni registar, naveo je Vesić i dodao da je na taj način omogućeno da svi građani Beograda, koji žive i prijavljeni su tu, mogu da dobiju osnovne podatke u 17 opština, odnosno na 21 punktu koji postoje na teritoriji Grada, i to vrlo jednostavno i lako. 

Podsetio je da su u gradskoj upravi uveli mogućnost da se potrebne takse plaćaju karticama, kao i preko telefona i dodao da će se izmenom zakona o glavnom gradu, što će biti tokom ove godine, dobiti veća decentralizacija gradskih opština, kao i da će biti osnovana uslužna mesta umesto nekadašnjih mesnih zajednica.

Zamenik gradonačelnika je dodao da je kupljena nova oprema za zgradu opštine Savski venac, kao i da su uslovi u kojima sada rade matičari mnogo bolji.

Zgrada opštine Savski venac se rekonstruiše i biće prva u Beogradu energetski efikasna zgrada, kaže Vesić i dodaje da će to Grad raditi i sa drugim javnim zgradama, školama…

Osim Vesića na predstavljanju Registra matičnih knjiga – nove elektronske aplikacije za vođenje matičnih knjiga, prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, sekretar za upravu Nikola Prelević i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

Nikodijević je naveo da je matična služba na opštini Savski venac najveći brend, s obzirom na to da se godinama unazad svake godine u tu opštinu, prema podacima do kojih je došao upisuje 25.000 beba.

Podsetio je da postoji i sistem da se elektronskim putem naruči izvod iz matične knjige, koji će stići na adresu i dodao da će uskoro ta mogucnost postojati i kada je u pitanju uverenje o državljanstvu.

Takođe, od ranije radi i servis po kojem bebe koje se rode na teritoriji Grada Beograda mogu direktno u porodilištu da budu prijavljene, podeća Nikodijević i dodaje da Grad koristeći nove tehnologije i dostignuća pokušava da što više omogući građanima da lakše ostvare svoja prava.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike