Predlog Ministarstva: Razredne starešine u devetoj platnoj grupi

Na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni u utorak, 18. septembra, a jedan od predloga resornog ministarstva je da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema predlogu Ministarstva oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika. Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.

Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.

Šarčević je ocenio da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.

Podsetio je da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održiv.

Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

Ružić je naglasio da je na svim sastancima ministar prosvete zastupao upravo interese zaposlenih u prosveti.

Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi, navodi se u saopštenju.

Ranije danas predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će se pregovori nastaviti i da prosvetari ovog puta ne traže novac, već poziciju, u okviru svih onih koji su obuhvaćeni Zakonom o zaposlenima u javnim službama, gde su pored prosvete i zdravstvo, nauka, turizam, sportske i socijalne organizacije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike