Prate se vodostaji, šta pokazuje vodenica na ušću Skrapeža u Đetinju

Snažno nevreme zahvatilo je područja opština Gornji Milanovac, Čačak, Požega, Arilje, Ivanjica. Pričinjena je i znatna šteta na poljima, voćnjacima, malinjacima, ali i infrastrukturi.

Ovog jutra nema kiše, ali je u Čačku na Zapadnoj Moravi na snazi vanredna odbrana od poplava. Na kritičnim mestima organizovana su dežurstva i situacija se redovno prati – ako bude potrebno biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija.

Visoki vodostaj je i u Lučanima gde je kota 514 centimetara, a u odnosu na pre tri dana je dvostruko viša.

Reka Kamenica, čiji je porast izazvao veliku štetu, sada je u koritu, na koti od oko pola metra.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Miloš Stevanić kaže da su u selu Jančići poplavljena domaćinstva, vikendice, a sami mištani se ne sećaju kada je Kamenica toliko štete nanela.

Komisija je, kaže, već na terenu, a građani mogu i sami podneti prijavu za naknadu štete.

Padavine za vikend i bujične vode oštetili su makadamske puteve u ivanjičkoj opštini, bilo je i grada pa ima štete i u malinjacima.

Reka Kamenica oštetila je most u Bogdanici, urušio se i most na reci Čemernici. Za danas je najavljeno da će komisije izaći i da će početi popisivanje štete. 

Opština Gornji Milanovac obezbedila je smeštaj za članove poplavljenih domaćinstava, ali meštani su otišli kod rodbine.

U naseljenim mestima Bogdanica i Družetići proglašena je vanredna situacija, a 50 domaćinstava nema struju. 

Pavle Petrović iz Gorobilja, kome je poplavljena kuća, dežurao je kod vodenice koja je glavni informator da li će biti poplave. Vodenica se nalazi na ušću Skrapeža u Đetinju. 

"Voda je trenutno u koritu i nema opasnosti od izlivanja. Noćas oko 23 časa, ponoći voda je počela da se vraća u korito, trenutno je bezbedno", kaže Pavle Petrović čiji je čamac za evakuaciju u pripravnosti.

Navodi da je primio nebrojeno mnogo poziva, jer ljudi žele da se informišu o trenutnom stanju. Kontaktirao ga je više puta i Sektor za vanredne situacije kako bi proverili da li mu je potrebna pomoć.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je u Užicu na reci Đetinji. Proteklog vikenda na Zlatiboru i Tari je za 12 sati palo 70 litara kiše pa se od nadošlih pritoka, formirao bujični talas na Đetinji koji je prošao kroz grad.

Tokom jučerašnjeg dana nivo reke Đetinje opao za oko metar i po, mada je šetalište kraj nje u gradu još pod vodom.

Kiše je bilo tokom vikenda i u Rasinskom okrugu, ali ne i vremenskih nepogoda. Palo je 10,7 litara kiše po metru kvadratnom, a prošle nedelje je bilo i grada.

Momir Nedić, savetodavac PSS Kruševac, kaže da su nepogode bile lokalnijeg karaktera. 

U prvom naletu krajem maja grad je zahvatio delove aleksandrovačke opštine, krajem maja deo trsteničke opštine, a poslednji grad pogodio je potkopaonička sela. Najviše su oštećeni malinjaci.

Nedić kaže da je i cela situacija sa problemima sa plasmanom robe uticala na to da odvrati voćare od investirnjanja u postavljanje protivgradne opreme. Takva oprema inače košta 20.000-25.000 evra po hektaru, ali se investiranje u nju može isplatiti već za godinu dana, napomenuo je Nedić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike