Pozorišna scena kao beg od teškoće školskih dana

Sve brige i teškoće školskih dana za ove učenike ostaju ispred vrata kamerne sale. Bar dva puta nedeljno na pozornici im je, kako kažu, mesto za beg. Zajedno uče i o glumi, ali i o životu.

"Ovde dolazimo, zabavljamo se, radimo, ali sve to na potpuno na drugačiji način i sav taj teret koji smo tog dana imali padne sa leđa", navodi učenica drugog razreda Natalija Stevanović.

"Ovde sam naučio da treba podjednako raditi i zabaviti se. Desi se nekada da se više zabavimo, ali tu je profesor da to koriguje", dodaje učenik četvrtog razreda Manuel Laban.

Profesor Rastko Jevtović već 20 godina vodi dramsku sekciju. Iako je iz glumačke porodice, opredelio se za književnost, jer, kako kaže, kroz taj predmet se razvija najviše celoživotnih kompetencija.

"Pripadnost toj tradiciji, ali isto tako i saradnja sa kvalitetnom decom. Deca u Petoj su svestrana, kreativna, radoznala, radna i raditi s takvom decom je počast. Tako da meni nikad nije bilo teško", kaže Jevtović.

Profesor Jevtović je jedan od retkih. Zato za kolege ima poruku.

"Profesor srpskog jezika i književnosti u gimnaziji mora da bude čovek široke opšte kulture i neko ko će decu pokrenuti da se bave umetničkom veštinom mnogo kojom, ne samo dramskom umetnošću, nego i pisanjem i govorom", poručio je Jevtović.

U Petoj gimnaziji učenici se bave i novinarstvom, kreativnim pisanjem, recitovanjem, i to je jedan od razloga zbog kog se veliki broj đaka opredeli baš za ovu školu.

"Deca su aktivna na različitim poljima, takmiče se kako u prirodnim, tako i u društvenim naukama. Meni je jako drago da čujem da neki sadržaji kao što je dramska sekcija predstavljaju utočište za neke od tih đaka", ističe direktorka Pete beogradske gimnazije Borka Popović.

Osim dramske sekcije, tradicija Pete gimnazije je i rok muzika, pa učenici svake godine organizuju Lenondan, a ove godine će po treći put biti održana i Gitarijada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike