Požari ne znaju za godišnje doba ni za virus

Miloš Majstorović je rekao da se uzrokom požara treba baviti pre njegovog nastanka a ne posle i da je potrebno naći način da se oni eliminišu.

"Pogrešno je da se interesujemo za požar kad nastane. Moramo da radimo na povišenju svesti ljudi, da shvatimo šta je požar i kad nastaje", rekao je Majstorović.

Istakao je da je on 29 godina u službi i da je prošao sve što se može proći, ali da se uvek događaju nova iskustva.

Istakao je da se pretpostavljal da će posle uvođenja vanrednog stanja broj požara biti manji ali da je on u proseku.

"Smanjen je broj intervencija us aobraćaju ali požari su i dalje tu. Ne biraju doba dana ni godišnje doba ni da li postoji virus", rekao je Majstorović.

Ističe da svi zajedno moramo da povedemo više računa kada je u pitanju zaštita od požara i da prihvatimo da nam se tako nešto događa. 

"Tragedija na Novom Beogradu je najveća u istoriji brigade i nadam se da se to na takv našin nikada više neće dogoditi", rekao je Majstorović.

Dodaje da su beogradski vatrogasci opremljeni kao i u nekim evropskim drđavama, ali da uspešnost u gašenju požara određuje taktika.

Objašnjava da su najveća smetnja vatrogascima vozila koja su parkirana blizu ulaza, kada vatrogasna kola ne mogu da prođu.

Govoreći o prevenciji upitao je koliko građana ima protivožarni aparat u svojim domovima, da li je neko razmišljao o postavljanju detektora dima…

Kaže da se često krive elektroinstalacije, ali da ih mi postavljamo, projektujemo i održavamo i da se u tom lancu negde dogodi greka.

"Nisu krive instalacije nego mi koji nismo učinili ono što je potrebno", poručio je Majstorović

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike