Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti: Građani se najviše žale na MUP

Povodom Dana zaštite podataka o ličnosti, u Privrednoj komori Srbije razgovara se o tome da li oni koji rukuju našim podacima ispunjavaju sve zakonske obaveze.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je za RTS da u odnosu na prethodni period na "bolji" način štitimo naše podatke, kao i da se "svest o situaciji u tom delu polako i sigurno menja".

Marinović kaže i da statistika pokazuje da se sve više građana obraća Povereniku.

"Želim da tumačim da je to posledica činjenice da su svesniji na koje načine Poverenik može da zaštiti njihova prava. U 2022. godini, imali smo veći broj pritužbi građana i inspekcijskih nadzora koje smo sproveli nad onima koji obrađaju naše podatke", objašnjava Marinović.

Dodaje i da se građani, u svojim pritužbama, najčešće žale na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kao rešenja, Marinović navodi da je potrebno menjati Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali i da građani treba da budu "budniji".

"Poverenik je tu da štiti pravo na zaštitu podataka o ličnosti, ali pre svega građani treba da vode računa o svojim podacima, jer oni su ti koji ih poseduju. To je njihova imovina. Kao što novac ne ostavljate na svakom koraku, ne treba ni podatke", navodi Marinović.

Očekuje da će i sredinom ove godine biti doneta Strategija zaštite podataka o ličnosti.

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike