Poverenik: Oceniti ustavnost odredbi zakona o odbrani i BIA

Kako se navodi u današnjem saopštenju, Poverenik je u maju, nakon usvajanja izmena Zakona o odbrani i Zakona o BIA najavio da će tražiti ocenu ustavnosti.

Poverenik ocenjuje da su izmenom zakona Ministarstvo odbrane i Vojska, kao i BIA praktično izuzeti iz jedinstvenog sistema slobode pristupa informacijama uređenog Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao jedinstvenog sistema zaštite tajnih podataka uređenog Zakonom o tajnosti podataka.

Navodi da su odredbe koje predviđaju da na predlog Ministarstva odbrane Vlada "bliže uređuje" podatke koji se "štite", odnosno "ne mogu učiniti dostupnim javnosti", kao i odredbe kojima se neki dokumenti BIA klasifikuju po vrsti, a ne s obzirom na sadržinu, ne samo da su suprotne odredbama oba pomenuta zakona čime se narušava jedinstvo pravnog sistema, nego i suprotne članu 51 Ustava Srbije.

Tim članom Ustava određeno je da se pravo na pristup informacijama koje su u posedu državnih organa ostvaruje u skladu sa zakonom.

Poverenik kaže da sporna odredba člana 102 Zakona o odbrani nije u skladu ni sa članom 41 Ustava Srbije, kojim je proklamovano da je Vojska Srbije pod demokratskom i civilnom kontrolom jer, ocenjuje, otvara mogućnost da se prava javnosti ograničavaju, čak i isključuju i mimo kriterijuma i uslova utvrđenih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i Zakonom o tajnosti podataka.

Odredbe člana 20v Zakona o BIA kojima se uređuje obrada podataka o ličnosti u postupku bezbednosne provere, kojima se uz ostalo predviđa da direktor BIA praktično uređuje obradu podataka suprotne su članu 42 Ustava koji predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom, saopštio je Poverenik.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike