Povećan priliv migranata na jugu Srbije, od čega zavisi nastavak njihovog putovanja

Oko sto ljudi dnevno uđe u našu zemlju iz dva pravca, sa istoka i juga. Preko Severne Makedonije dolaze migranti, prijavljuju se u Prihvatnom centru u Preševu.

"Napustio sam Siriju zbog rata, planiram da idem u Nemačku, tamo su mi ujaci. Većina rođaka je ostala u mojoj zemlji, ali ja ne želim da se vratim", rekao je Muhamed iz Sirije.

Husein iz Maroka navodi da u toj zemlji imaju mnogo problema. 

"Za vodu recimo moramo da pešačimo 20 kilometara. Za hranu isto, veoma je teško. Nemamo novca", naveo je Husein.

Uglavnom žele da se kratko zadrže u Srbiji, ali i geopolitička dešavanja u Evropi uslovljavaju njihovo kretanje.

"Zbog novih okolnosti morao sam da odem, putovao sam autobusom, prelazio granice. Ovde sam tek mesec dana i ne znam šta ću dalje", rekao je Eugen iz Rusije.

Mohamed iz Sirije naveo je da mu nastavak puta zavisi od novca, a da su uslovi u Srbiji prihvatljivi. 

U julu 2015. godine otvoren je ovaj prihvatni centar za migrante u tranzitu. Objekti nekadašnje Duvanske industrije u Preševu adaptirani su u smeštajne kapacitete. Uslovi za boravak su vremenom unapređivani, a i sada je deo objekta u fazi rekonstrukcije.

U dva centra u Pčinjskom okrugu su migranti sa Bliskog istoka i iz Severne Afrike, dok su u Centru za azil u Vranju smeštene izbeglice iz Ukrajine.

"U Bosilegradu oko 40, to su porodice. Ali kažem povećan je priliv, videćemo šta će biti. Mi imamo puno rezervnih kapaciteta, imamo Bujanovac, Divljane, Pirot, Dimitrovgrad, tako da smo spremni za bilo kakav scenario", naveo je Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

U prihvatnim centrima je sada oko 5.000, ukupno u Srbiji gotovo 7.000 migranata.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike