Poruke sa obeležavanja godišnjice najvišeg studentskog tela

U Srbiji se školuje oko 250.000 akademaca. Studentska konferencija univerziteta Srbije već deset godina zastupa njihova prava.

Predsednik SKONUS-a Milan Savić navodi da su ove godine radili anketu na svim univerzitetima povodom odliva mladih koji završe fakultet.

"Trenutno su u procesu obrade podataka koje smo prikupili i nakon toga obratićemo se nadležnim institucijama i zatražiti da zajedno možemo da krenemo u rešavanje tih problema", kaže Savić.

Promovisanjem kreativnosti, kritičkog razmišljanja, stručnosti i znanja, SKONUS teži da doprinese boljoj budućnosti svih studenata.

Miistar prosvete Mladen Šarčević kaže da se stipendije koje su predviđene novim budžetom odnose na tri nivoa stipendiranja.

"Izmenom zakona o studentskom i učeničkom standardu, definisali smo stipendije na više nivoa, koji već postoje. Krediti, ali i stipendije koje se sada dobijaju po principu što država proceni da je potrebno, deficitarno, da je napredno, uz činjenicu da je Zakon o dualnim studijama nešto što će vrlo brzo da zaživi", navodi ministar.

Brnabić: Vlada će uvek poštovati autonomiju univerziteta

Premijerka Ana Brnabić ističe da Vlada ne želi da se meša u autonomiju univerziteta, za koju smatra da je sveta, i ističe da će je uvek poštovati.

"Ali upravo zbog toga je vaša odgovornost mnogo veća, zato što upravo u toj oblasti vi možete da menjate mnogo više. Naravno i sa ovim ljudima ovde – sa rektorima, prorektorima, sa dekanima fakulteta. I u toj sinergiji između vas i nadam se u još većoj sinergiji sa privredom, privatnim sektorom, treba da se stvori najbolje moguće visoko obrazovanje za našu zemlju. Vlada je tu da pokuša da napravi najbolje uslove za to", rekla je Brnabićeva.

Akademci kažu da su pred njima jasni zadaci, jer intelektualac nije samo obrazovna već i moralna kategorija.

Onima koji su doprineli radu i promovisanju SKONUS-a uručena su priznanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike