Pored kuća u Surčinu bačeno 20 tona pilećih nogica – ko tajno pravi divlje deponije

Slika više nego rečita. Otpad automobila, nagomilano smeće, rečica po kojoj plutaju flaše i hemikalije, a od pre nekoliko dana i deponija za više od 20 tona pilećih nogica i iznutrica.

"Pre sedam do deset dana ovde je istovareno blizu 30 tona pilećih nožica. Zoohigijena je odvezla od jutros prvih pet tona. Prošle nedelje je sa lokacije kod Lovačkog doma u Surčinu odneto oko pet tona. Građani su i ranije imali problema ovde sa raznim firmama, čak su i fizilki bili napadnuti", kaže Predrag Baroš iz Opštine Surčin.

Odmah do deponije su kuće. Žitelji Surčina koji u njima žive nisu hteli pred kamere, ali su nam rekli da se ovo ne dešava prvi put i da su izgubili nadu da će se krivac otkriti.

Zbog problema koje su imali ranije zbog prijavljivanja, sada nisu želeli pred kamere.

Nedaleko odavde, na samo četiri kilometra, nalazi se vodoizvorište.

Neiskorišćeni delovi piletine morali su da se odvoje od ostalog smeća, kako bi se nosili u spalionicu. Komunalne službe od jutros čiste ovaj nered.

Dodatan problem je, kažu iz opštine, da i neke firme iz Vojvodine ovde istovaraju otpad jer su kazne u toj pokrajini pet puta više nego u Beogradu.

"Tako smo u Petrovčiću imali problem sa firmama koje su uhvaćene na delu i koje su nastavile i dalje da plaćaju kazne i da istovaruju građevinski materijal", dodaje Baroš.  

Ovih dana opštinski inspektori obišli su sve fabrike za preradu pilećeg mesa iz Surčina i nema dokaza da je bilo koja od njih ovo uradila.

Iz Veterine Beograd su nam rekli da su i oni bili na terenu i celo jutro čistili, a u Opštini Surčin, u kojoj ima više od 20 nelegalnih deponija, zalažu se za oštrije kazne.

"U nekim procenama iznos sredstava za uklanjanje divljih deponija u Surčinu je oko 250 miliona dinara. To je otprilike pola budžeta gradske opštine. Apelovao bih na sve naše sugrađane, mi ćemo odnositi otpad, da stanemo na put i ovim nesavesnim građanima", istakao je Baroš.

Dok se ne stigne do bilo kakvih kazni, građanima je važno da se pronađe krivac. Oni opravdano strahuju, jer slike kamiona koji dovoze i istovaraju u njihove ulice šta stignu, sve su češće. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар