Popisivači na terenu, najbitnije da se dođe do svakog stanovnika

Već od osam sati jutros, popisivači su na terenu. Imaju identivikacione kartice, sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.

"Pitanja su laka, korektna, popisivač je prijatan tako da ću odgovoriti na sva pitanja", naveo je anketirani stanovnik Zaječara.

Popisivač kaže da je potrebno pola sata po kući, da je stanje redovno, ljudi su prijatni svi primaju kako treba, odgovaraju na pitanja, i dodaje da nije naišao ni na kakve probleme, sve se lako radi, aplikacija nas vodi.

Popis 2011. bojkotovala je većina pripadnika albanske nacionalne manjine na jugu Srbije. U ovom će učestvovati. Smatraju da su sada ispunjeni svi uslovi.

"Trebalo bi, zašto da ne, to je dužnost, moramo. Mislim da nema nikakvih problema. Živimo ovde u Bujanovcu. Znači ne samo za mene, nego za ceo grad, da se vidi koliki je broj stanovnika, Srba, Albanaca i Roma," kaže stanovnik Bujanovca.

Podatke o građanima na privremenom radu u inostranstvu moći će da daju i komšije.

"Kada popisivač dođe i vidi da nema nikoga, kad ode kod komšije pita da li ih znaju, da li oni dolaze, gde su, prikupi neke osnovne informacije o tom domaćinstvu. Lične informacije ne uzima i ne sme ni da da neko," navela je instruktorka Kristina Mitić.

Popisivači će, stanove u kojima ne zateknu ukućane, obići nekoliko puta. A korišćenje elektronskih obrazaca garantuje tajnost padataka, a brže će se doći i do prvih rezultata.

"Dete koje ima nekoliko godina automatski aplikacija vodi popisivača, ne odgovara na pitanja o završenoj školi, ako se niste selili neće vam se postavljati pitanje odkale ste se doselili, kada ste se doselili, zašto ste se doselili, tako da je dosta manje pitanja", navela je Ljiljana Đorđević iz Odeljenje za popis stanovništva.

Slaviša Ćirić, regionalni koordinator za popis stanovništva, rekao je da svi podaci koji se dobiju biće korišćeni narednih deset godina na svim nivoima državnim kako u okruženju za poređenje sa drugim državama i jako je važno da popisivači dođu do svakog stanovnika i da što kvalitetnije podatke prikupimo.

Prve konačne rezultate imećemo već na proleće.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike