Pomoć od 35 miliona evra za izgradnju dečje bolnice Tiršova 2

Ministar Marko Blagojević i guverner banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisiju sporazum između naše zemlje i EU o dodeli bespovratne pomoći. Prema rečima ministra Blagojevića donacija EU predstavlja trećinu potrebnih sredstava za izgradnju "Tiršove 2".

"Činjenica da je ovo najveća donacija koju je EU ikada odobrila za jedan projekat, govori u prilog tome na koji način vidi njegov kvalitet i značaj, ali i Srbiju kao partnera", naveo je Blagojević. 

Dečja bolnica "Tiršova 2", kako je najavljeno, imaće više od 66 hiljada kvadratnih metara, 11 nivoa, oko 300 kreveta, savremenu opremu, efikasniji sistem grejanja, klimatizacije i ventilacije.

Kada će primiti prve pacijente

Prema rečima ministra, radovi na temelju bolnice "Tiršova 2" su završeni i očekuje se da radovi na izgradnji novog objekta počnu do kraja proleća. "Rok za izgradnju je tri godine, posle čega sledi opremanje objekta. Očekujem da prvi pacijenti budu primljeni do kraja 2026. godine", kaže ministar.

Naglašava da je "Tiršova 1" i danas referentna ustanova zdravstvene zaštite i nege dece u Srbiji, ali i regionu, navodeći da će kvalitet nege dece u "Tiršovoj 2" biti na svetskom nivou.

"Zdravstvena zaštita po kvalitetu i komforu, biće takav da će objekat moći da stane ‘rame uz rame’ sa objektima takve vrste u svetu", poručuje Blagojević, navodeći da će "Tiršova 1" biti vraćena u projektovano stanje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike