Položen kamen temeljac za vrtić u Goraždevcu

Ova predškolska ustanova koja se gradi na crkvenoj zemlji prostiraće se na površini od 460 metara kvadratnih i moći će da primi 60 mališana. Njen završetak očekuje se na proleće sledeće godine.

Vrtić će imati dve smeštajne jedinice – za jaslenu grupu i grupu dece od dve do sedam godina. Radove finansira Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ukupna vrednost projekta iznosi 36 miliona dinara.

Kamen temeljac položila je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković zajedno sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem i predsednikom Privremenog organa opštine Peć Milošem Dimitrijeviće

"Ova sredina dugo čeka jedan ovakav objekat, zaslužila ga je. Čestitam predsedniku, preosvećenom vladiki i svim porodicama na ovom objektu koji danas počinje sa izgradnjom. Ovo nije običan kamen temeljac, danas smo uz blagoslov vladike položili kamen temeljac za objekat koji ima veliku simboliku i simbolizuje napredak, simbolizuje bolji život, podmladak", navela je Stojkovićeva.

S obzirom da se radi o povratničkom mestu, da osim škole, u kojoj se izvodi pripremni predškolski program, ne postoje drugi objekti koji bi zadovoljili potrebe sve većeg broja stanovnika i sve većeg broja dece, Vlada Srbije je preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju izdvojila sredstva za izgradnju ovog vrtića.

Vladika Teodosije istakao je da se eparhija zajedno sa svojom državom trudi da doprinese opstanku i životu na Kosovu i Metohiji.

"Obnavljamo crkve, obnavljamo domove, evo danas ovde je postavljen kamen temeljac za obdanište, za najmlađe. To je znak da će se deca ovde rađati, da će se ovo selo obnavljati i da ćemo u budućnosti biti ono što smo i sada i što smo i bili", istakao je vladika.

Predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević rekao je da moramo da podržimo život kako bismo mogli da opstanemo na ovim prostorima.

"Imati crkvu i državu Srbiju uz sebe je veliki blagoslov i naš narod koji živi ovde trebalo bi da bude svestan koliko je to važno za našu dalju borbu i život svih nas", istakao je Dimitrijević.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар