„Polno uznemiravanje za svaku osudu bez obzira o kome je reč“

Ukazujući da se naše društvo suočava sa problemom seksualnog zlostavljanja, Nela Kuburović  je rekla novinarima da je upravo zbog toga Ministarstvo pravde u prethodne dve godine dosta uradilo i kroz izmene Krivičnog zakonika i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

"Izmenama Krivičnog zakonika uvedena su nova krivična dela koja nisu postojala u našem pravnom sistemu, a sve u skladu sa ratifikovnim Instanbulskom konvencijom tako da sada imamo mogućnost da se lica procesuiraju za polno uznemiravanje", rekla je Kuburovićeva.

Smatra da je ključno da, koliko god u društvu bilo otpora prilikom donošenja takvih izmena, tužilaštvo i sudovi rade u procesuiranju te vrste krivičnih dela.

Podsetila je da je u Srbiji za manje od godinu dana od početka primene novih zakonskih odredbi donet veliki broj osuđujućih presuda i zaključila da je polno uznemiravanje za svaku vrstu osude, bez obriza da li je u pitanju funkicioner ili ne.

Ministarka je istakla da zakon treba da deluje represivno i ukoliko se bilo koji oblik krivičnog dela desi, rekla je da očekuje da nadležni organi reaguju i da u razumnom roku sankcionišu takvo ponašanje.

Mediji prenose da je po objavljivanju fotografija od Perića zatraženo da odmah podnese ostavku, kao i da je on to učinio.

U obrazloženju odluke da se povuče sa mesta zamenika gradonačelnika naveo je da su u pitanju lični razlozi.

Kako se navodi, slike su ubrzo po postavljanju sklonjene, ali ih je, u meduvremenu, video i skinuo veliki broj pratilaca ove društvene mreže.

Perić tvrdi da je devojčici "samo čestitao" na dobro urađenom poslu kićenja seoskog doma kulture.

U ceo slučaj se, ubrzo, umešala i policija.

Pored ovog slučaja, predsednik opštine Brus pred sudom odgovara za polno uznemiravanje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike