Pokret „Kreni promeni“ sa Žofreom o projektu Jadar, performans ispred sedišta Delegacije EU

Nakon sastanka sa ambasadorom Emanuelom Žiofreom, predstavnik udurženja Savo Manojlović, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, naučni savetnik Instituta za hemiju Dragana Đorđević, profesorka Biloškog fakulteta Ljiljana Tomović i glumica Bojana Novaković, rekli su novinarima da su zadovoljni razgovorima.

Naveli su da su predsavnicima EU predočili na koliko nivoa postoji nezadovoljštvo projektom Jadar.

Dodali su da su im predali dokumenaciju, uključujuću i onu iz SANU, koja, kako tvrde, potkrepljuje štetnost projekta.

"Ambasadoru EU predočili smo razorne ekološke i socijalne posledice koja bi imala realizacija projekta, izrazili smo zabirinutost, jer projekat dovodi u pitanje suverenitet na delu teritorije", rekao je Ristić i podsetio na problem procesa raseljavanja građana.

Manojlović je rekao da žele da predstavnici EU budu svesni da bilo kakvu podršku projektu kopanja litijuma smatraju nedopustivom.

"Moraju biti potpuno svesni da podrška Rio Tintu ili bilo kojoj drugoj kompaniji neće proći bez posledica po EU, popularnost će biti u skladu sa tim", rekao je Manojlović i naveo da su im sagovornici obećali da će razmotriti problem, te da od toga, dodaje, više nisu ni očekivali.

Aktivisti, njih tridesetak, ispred zgrade delegacije EU na Novom Beogradu, istakli su i transparent "Rio Tinto, marš sa Drine" i pozvali građane na proteste sutra i u sredu.

Tvrde da je peticiju potpisalo 230.000 građana, da su uz njih SANU, brojni eksperti, profesori, glumci, umetnici, pisci…

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар