Pojačana kontrola vezivanja sigurnosnih pojaseva i prevoza dece u vozilima

Od danas počinje velika međunarodna akcija u koju se uključila i naša policija, gde će biti strogo kontrolisani oni koji se ne vežu na zadnjim sedištima, a naročito ako se deca prevoze u neodgovarajućim sedištima ili za to predviđenim korpama.

Zamenik načelnika Saobraćajne policije Zlatko Belencan kaže da je akcenat na korišćenju sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima kao i na propisnom prevoženju dece.

"Samo u kontrolama prošle godine registrovano je 200.000 osoba koje nisu koristile sigurnosne pojaseve u vozilu, a u 2.600 slučajeva deca su prevožena nepropisno, samim tim i nebezbedno", rekao je Belencan.

Novi sistem kamera registrovao je 350 vozača koji su prošli na crveno svetlo i oni su procesuirani u skladu sa propisima.

"Treba reći da nikome nije dozvoljeno da prođe na crveno svetlo. Zakonodavac je dopustio da rukovodilac zdravstvene ustanove može da se obrati policiji kad su u pitanju opravdani razlozi, odnosno kada se radilo o spasavanju životno ugroženog bolesnika", objasnio je zamenik načelnika Saobraćajne policije. 

Kada je prošle godine krenula akcija promovisanja vezivanja na zadnjem sedištu, svega 13 odsto putnika se vezivalo na zadnjoj klupi, a sada je taj procenat nešto više od 20 odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike