Podrška predlogu da se kineski jezik uči u svim gimnazijama

Među školama u kojima se uči kineski jezik je i Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Leskovcu.

"Volimo kako nastavnica radi sa nama, kroz neke igrice i kroz neke načine mi lako učimo kineski jezik", kaže učenica Anastazija Radojčić.

Nastavnica koja predaje kineski jezik u leskovačkoj školi OŠ "Vuk Karadžić je Šuting Guo.

"Đaci su veoma pametni. Puni intetesovanja i energije da saznaju što više o Kini", kaže Šuting Guo.

U Srbiji trenutno kineski jezik uči 2.000 učenika u 64 osnovne i srednje škole. Od jeseni, taj broj mogao bi da bude veći jer se gimnazijalcima pruža mogućnost da kineski uče sve četiri godine.

"Imamo pomoć i NR Kine koja nam je poslala 24 svoja nastavnika za realizaciju svega ovoga. I u srednjim stručnim školama – oko 13 škola u Srbiji imaju fakultetivno izučavanje kineskog jezika jer povezivanje sa tržištem rada odnosno sa privedom koja je sve jača i potrebe te privrede iziskuju i znanje kineskog jezika", objašnjava Aleksandar Pajić, posebni savetnik u Ministarstvu prosvete.

Program je i šansa za upošljavanja i naših sinologa, smatraju filolozi.

"Kada govorimo o stručnoj osposobljenosti, ja isto mislim da naša zemlja kao jedna od retkih u regionu koja poseduje grupu za kineski jezik, književnost i kulturu, preko 40 godina. Jeste iškolovala kadar koji može da se uključi u ovaj projekat. A ja bih jako voleo da to zaživi i u osnovnim školama i da onda naše obrazovanje dobije taj puni krug", ističe prof. Radoslav Pušić, naš ugledni sinolog i direktor Instituta Konfucije u Beogradu.

Za učenje kineskog jezika predviđena su dva časa nedeljno, a ocena neće ulaziti u prosek.

Osim kineskog, gimnazijalci će fakultativno moći da uče i španski i ruski jezik, a u pripremi su programi za korejski i grčki jezik.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike