Počinju prijemni ispiti za fakultete – osim znanja za polaganje potrebna i maska

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu profesor Petar Bulat rekao je za RTS da je, pored informatičkih smerova, veliko interesovanje za Mašinski i Saobraćajni fakultet, ali i za Stomatološki, Medicinski i Farmaceutski fakultet, kao i za Fakultet veterinarske medicine.

"Iako je najveći interes za fakultete koji obrazuju informatičke stručnjake, pojedinačno gledano, najveći broj prijavljenih je na psihologiji. Tamo je za jedno mesto konkurisalo četiri kandidata. Sledeći na toj rang listi je Fakultet organizacionih nauka, informacioni sistemi i tehnologije, gde je 3,5 kandidata konkurisalo na jedno mesto i zatim stomatologija", kazao je Petar Bulat.

Profesor Bulat je naveo da je registrovan porast prijavljenih kandidata za biomedicinske nauke i misli da je to posledica epidemije koronavirusa i onoga što su zdravstveni radnici uradili u prethodnim mesecima.

Kada je reč o zdravstvenoj bezbednosti tokom polaganja prijemnih ispita, profesor Bulat je naveo da se fakulteti od završetka vanrednog stanja pripremaju, kako za održavanje prijemnih ispita, tako i za završetak akademske godine.

"Sve preporuke koje smo dobili, što od Kriznog štaba, što od Instituta za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’, sprovedene su na fakultetima. Jako smo zabrinuti jer je veliki broj kandidata na jednom mestu. Mi smo uvek poštovali distancu na prijemnim ispitima, doduše, iz nekih drugih razloga, da bi sprečili prepisivanje!, rekao je profesor Bulat.

Dodao je da će svi dežurni nastavnici, ali i kandidati koji polažu ispit morati da nose maske.

"Ko ne bude nosio masku, neće moći da polaže prijemni ispit", naglasio je prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat uz preporuku svim kandidatima da se pridržavaju mera, drže odstojanje i slušaju preporuke dežurnih nastavnika.

Govoreći o alternativama za prijemne ispite, profesor Bulat je naveo da ne bi bilo dobro da zbog epidemije koronavirusa ne bude prijemnih ispita jer se poeni koje kandidati nose iz škole često nisu usklađeni sa rezultatima na prijemnim ispitima.

"To bi značilo da bi se na neke od fakulteta koji su atraktivni kandidatima upisali kandidati koji nemaju dovoljno predznanje da mogu da prate nastavu na takvom fakultetu", rekao je Bulat.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike