Počinje trka za Matematičku gimnaziju, u igri i đaci iz regiona

Jedan od 100 najtalentovanijih je mera za upis u Matematičku gimnaziju. Oni koji su već napravili prve korake u nauci, kažu da im je ova škola dobar oslonac.

"Trudila sam se, vežbala i ova škola je ispunila moja očekivanja. Radimo dosta matematiku, fiziku, informatiku, mnogo više nego ostale gimnazije. Ima prijateljske konkurencije koja nas tera da radimo i da budemo bolji", kaže jedna učenica Matematičke gimnazije. 

Ista očekivanja ima i nova generacija. Razlikuju se, međutim, pravila po kojima će polagati prijemni ispit.  

"Sva deca koja žele da se upišu u Matematičku gimnaziju sledeće godine treba da znaju da će biti osam ponuđenih odgovora i neće biti negativnih poena. To je mala razlika u odnosu na prethodne godine. U suštini koncepcija prijemnog ispita u svemu ostalom je ostala ista", objašnjava profesorka matematike Mirjana Katić. 

Prijemni kao i do sada mogu da polažu i đaci koji u Matematičkoj gimnaziji žele da završe sedmi i osmi razred. Da to nije lako, govori podatak da na jedno mesto konkuriše pet šestaka. Veliko interesovanje za upis vlada i u regionu. 

"Dva glavna razloga su uspesi učenika na takmičenjima i uspesi nakon završene gimnazije. Naši đaci su veoma uspešni kasnije kao studenti, lako se upisuju na željene fakultete, a jedan deo njih dobija i stipendije velikih svestkih univerziteta poput Oksforda i Kembridža", ističe direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjenović. 

Do tih uspeha deli ih mnogo rada, a pre toga prijemni ispit koji će kandidati za prvi razred polagati 2. juna. Testiranje za upis u sedmi razred zakazano je 20 dana kasnije. Ko će uspeti da upiše željenu školu ne zavisi samo od uspeha na testu, već i od bodova iz osnovne škole i postignutih rezultata na takmičenjima.  

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike