Počinje Parada ponosa u Beogradu, učesnici se okupljaju u parku Manjež

Učesnici Parade nose zastave duginih boja, slušaju muziku i čekaju početak šetnje.

U gradu, najviše oko parka Manjež, primetni su kordoni policije, a zbog ovog događaja i veće su saobraćajne gužve.

Kako su organizatori ranije najavili, program Parade ponosa počinje u parku Manjež oko 16.30 uvodnim obraćanjima, nakon čega se u 17.15 očekuje početak šetnje.

Šetnja je planirana Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom, ponovo do parka Manjež gde je planiran zabavni program do 23 časa.

Tokom šetnje kolona će se dva puta kratko zaustaviti kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

Tokom trajanja šetnje saobraćaj će biti zaustavljen u centru Beogradu.

Zahtevi LGBT+ zajednice 

LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Zahteva se i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ovogodišnja kuma Prajda je pevačica Nataša Bekvalac.

Antikovid mere 

Iz Beograd Prajda ranije su najavili da će svi učesnici Prajda biti u obavezi da redarima na ulazu pokažu sertifikat o vakcinaciji, ili potvrdu o negativnom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o zarazi virusom ne stariju o šest meseci ili ne mlađu od 14 dana.

Ukoliko ne budu imali ništa od tih potvrda, biće im omogućeno brzo testiranje na kovid-19 u vidu antigenskih testova, i to po ceni od 350 dinara.

Prošlogodišnja Nedelja ponosa održana je onlajn zbog pandemije koronavirusa.

Beograd će biti domaćin i Europrajda 2022. godine, evropske Parade ponosa.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар