Počeo premeštaj radnika Linglonga, boravili u prostorijama sa plinskim bocama i naftnim buradima

Mada je Ministartsvo za rad još sinoć saopštilo da su radnici iz Vijetnama, preseljeni u druge objekte, jutros ih je naša ekipa zatekla na istom mestu. Deo je nastavio da radi, a većina je i dalje u juče započetom štrajku.

"I dalje nam nisu vraćeni pasoši, imamo fotokopije viza i nikakva druga dokumenta. Poslodavac uvek nalazi razloge da nam ne isplati punu zaradu. Hvala dobrim ljudima koji nam donose odeću i obuću, ali to ne popravlja naš smeštaj", kaže jedan od vijetnamskih radnika, Ngnjen Van Tri.

Smeštaj i uslove u kojima žive 402 radnika iz Vijetnama, nakon vanrednog nadzora Inspekcije rada i Sektora za vanredne situacije, obišao je i tim zaštitnika građana.

Ombudsman Zoran Pašalić kaže da da se u konkretnom slučaju jedino može potkrepiti dokazima to da je deo radnika bio smešten u neadekvatnim uslovima, pa je Sektor za vanredne situaicije MUP-a i naložio da se ti radnici izmeste u druge objekte.

Kao razlozi da se radnici izmeste su ti što su se pored tih objekata su se nalazile boce sa tečnim naftnim gasom kao i burad sa naftom, što je po nalazu Sektora za vanredne situacije moglo da izazove požar sa velikim posledica, dodaje Pašalić.

Dve nevladine organizacije u izveštaju pre nekoliko dana navele su – da radnici borave u dugačkim barakama, da u sobama spava po petnaestoro, kupatila nemaju grejanje, da radnici sa kojima su razgovarali nisu posedovali pasoše, kao i da se od njih, prema ugovoru, očekuje da rade 26 dana u mesecu po devet sati. Zbog svega navedenog podnele su prijavu zbog potencijalne trgovine ljudima.

Pašalić navodi da tim ombudsmana nije stekao takav utisak. Razgovarali sa vijetnamskim radnicima i nismo primetili da se oni ponašaju u skladu sa navedenim tezama, dodaje Pašalić. 

Pašalić tvrdi da im pasoši nisu uzeti, već da svako ima putnu ispravu koju može uzeti na revers koji se nalazi u objektu blizu njihovog smeštaja.

Linglong: Radnike iz Vijetnama angažovala druga kompanija

U međuvremenu, kompanija Linglong je, saopštila da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već da ih je angažovao izvođač radova, takođe kineska kompanija TEPC.

Naveli su i da je od izvođača zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u bolji smeštaj, kao i da su od izvođača dobili informaciju da su im pasoši vraćeni.

Situaciju u radnoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu komentarisao je i ministar građevinarstva.

"Jesu uslovi zaista loši, ali veliki broj građana Srbije sa mnogo manjim platama ima bolje uslove života", kaže ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

Napominje da je Vlada juče izrazila spremnost da obezbedi radnicima transport ka zemlji porekla. ali da su svi do jednog to odbili. Što se tiče eventualnih krivičnih dela, na to treba policija da radi, ali mislim da u ovom slučaju toga nema, dodaje Momirović.

Momirović je ponovio navode iz saopštenja Ministarstva rada – da je gradilište investitora "Linglonga" najkontrolisanije u Srednjem Banatu i da je za godinu i po bilo 18 inspekcija, pri čemu su doneta dva rešenja o uklanjanju neravilnosti iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар