Počela prva faza realizacije projekta izgradnje nove zgrade Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

Reč je o prvoj fazi, koja podrazumeva pripremu terena za izvođenje radova. Nakon toga stvoriće se uslovi za planiranu realizaciju druge faze, koja podrazumeva izgradnju samog objekta.

Projekat se finansira sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kada bude završen, u savremenom Univerzitetskom centru biće smeštene zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta i zgrada Rektorata.

Ukupna površina objekta iznosiće 10.500 metara kvadratnih i prostiraće se na četiri sprata sa podrumom i galerijom. Zgrada će posedovati sve potrebne kabinete, učionice, laboratorije, amfiteatre, biblioteke sa čitaonicama, IT centar, svečanu salu, restoran, terasu, kuhinju i biće opremljena po najvišim standardima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da će izgradnjom novog Univerzitetskog centra, Kosovaska Mitrovica dobiti novi simbol grada na ponos svima.

Petković ističe da je početkom realizacije projekta izgradnje nove zgrade Univerziteta ispunjavamo još jedno obećanje koje je srpskom narodu u pokrajini dao predsednik Aleksandar Vučić, koji je krajem februara, na sastanku u Kuršumliji, rekao da će država odvojiti novac za izgradnju obrazovnog kompleksa.

"Rebalansom budžeta odvojena su sredstva za prvu fazu, koja podrazumeva rušenje i pripremu terena, a potom krećemo i u izgradnju. Ovo je samo još jedan pokazatelj da država brine o svom narodu na teritoriji Kosova i Metohije, da ulažemo u budućnost naše dece, ostanak i opstanak našeg naroda u pokrajini", kaže Petković.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар