Ploča sa natpisom „memorijalni park“ kod Hrama Hrista Spasa u Prištini

Na ploči je uklesano "Memorijalni park, nestalima, posvećen nasilnoj otmici tokom rata na Kosovu od strane srpskih snaga 1998 – 1999".

Ploča je postavljena unazad nekoliko dana, a njeno postavljanje nije medijski publikovano. Nije poznato da li je postavljanje ploče organizovano od strane neke institucije, nevladine organizacije ili grupe građana.

Indikativno je da je ploča postavljena na lokaciji u neposrednoj blizini hrama Srpske pravoslavne crkve, čije podizanje i postojanje iako nedovršene, opsoravaju posleratne albanske vlasti na KiM, tvrdeći da je hram podignut nelegalno, u vreme vladavine Slobodana Miloševića i na zemljištu koje navodno ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Prištini.

Pre nekoliko godina na prostoru oko Hrama Hrista Spasa organizovano je forenzičko ispitivanje terena u potrazi za, kako se sumnjalo, pokopanim Albancima ubijenim tokom sukoba na KiM.

Pretragom više lokacija oko crkve nisu pronađeni nikakvi tragovi ljudskih tela.

Na prostoru ispred ulaza u crkvu ove godine je posađeno više desetina sadnica drveća, na kojima su takođe poslednjih dana, vezane bele tkanine, koje asociraju na stradale tokom rata.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike